Annonce
Klumme

Vandfaldet i Frederiksberg Have

I denne uges Bøghs Historiske Hjørne skriver Nikolaj Bøgh om vandfaldet i Frederiksberg Have, der blev opført med genbrug af sten fra den aldrig fuldførte Frederikskirken eller Marmorkirken, og som blev føjet til haven, da man omlagde den kort efter år 1800.  Pressefoto

Da man kort efter år 1800 begyndte omlægningen af Frederiksberg Have fra barokhave til romantisk have, var en vigtig del af opgaven at få lavet de små, spændende, kulturelle og etnografiske oplevelser, som en rigtig romantisk have skal rumme. Det kunne være små referencer til historien eller bygninger fra fjerne lande, som både kunne gøre kongens gæster i haven klogere og tilføre noget smukt til haven.

Et af elementerne blev vandfaldet på Kildeøen, som blev opført med genbrug af sten fra den aldrig fuldførte Frederikskirken eller Marmorkirken, som i mange år henlå som ruin midt i Københavns fornemme kvarter Frederiksstaden. Kirkeruinen blev efterhånden brugt som stenbrud helt frem til slutningen af 1800-tallet, hvor finansmanden C.F. Tietgen bekostede kirkens færdiggørelse.

Vandfaldet på Kildeøen blev etableret, da Frederiksberg Have blev omlagt fra en barokhave til romantisk have kort efter år 1800.  Foto: Nikolaj Bøgh

De første år af 1800-tallet var en svær tid for den danske stat på grund af Englandskrigene, og flere af de små nye bygningsværker i Søndermarken og Frederiksberg Have blev opført af genbrugsmaterialer for at spare, hvilket dog ikke altid lykkedes alligevel. Da den nybyggede ruin og vandfaldet stod færdigt på Kildeøen, passede det perfekt ind i den romantiske haves stil.

Annonce


De første år af 1800-tallet var en svær tid for den danske stat på grund af Englandskrigene, og flere af de små nye bygningsværker i Søndermarken og Frederiksberg Have blev opført af genbrugsmaterialer for at spare, hvilket dog ikke altid lykkedes alligevel.

Nikolaj Bøgh


I modsætning til for eksempel ønskehøjen, det kinesiske lysthus og Apistemplet, som rummer klare referencer til den danske oldtid, Kina og oldtidens Grækenland, er det lidt mere uklart, hvad forbilledet for ruinen og vandfaldet har været, men det skabte i hvert fald en fin stemning af ”gamle dage” i haven. Det fik dog kun lov til at fungere i få år, sikkert fordi det var besværligt at vedligeholde og få til at løbe kontinuerligt med datidens teknologi.

Efterhånden fik det bare lov til at forfalde, og de fleste af de tilhuggede kvadersten, som det var bygget af, blev til slut igen fjernet fra øen for at blive anvendt andre steder, så nu var der tale om dobbelt genbrug. Da man omkring år 2000 lavede en plan for genskabelse af en række af de forsvundne haveelementer i navnlig Søndermarken, blev det også planlagt at genetablere vandfaldet, og i 2003 udgravede Københavns Bymuseum det ødelagte anlæg, som var helt dækket af jord og beplantning.

På grundlag af de fund, man der gjorde og gamle billeder af vandfaldet, navnlig Søren Læssøe Langes gouache, der befinder sig på Frederiksberg Rådhus, blev det rekonstrueret i 2004-05. Det udgør i dag et meget velfungerende og stemningsfuldt element i den smukke Frederiksberg Have, både visuelt og med den sagte brusen, det udsender.

Annonce
Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

Frederiksberg

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Ny langøret beboer: Hare har slået sig ned i Lindevangsparken

Byliv

Haps haps: Rullende pizzeria er rykket ind på fornem adresse

Debat

Det er ikke kun bilister, der kører vanvittigt

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Byliv

Isnende lækkerier: Fem issteder på Frederiksberg, som du bør lægge vejen forbi

Byliv

Sådan bruger vi Frederiksberg om sommeren

Byliv

Ny fisk i farvandet: Nu kan du få lækker seafood på Smallegade

Klumme

Fra postnummer til identitet

Kultur

Charlottes drøm om udeservering på Bartof Station er knust: - Det betyder, at vi vil være nødt til at lukke

Klumme

I Frederik VIs kølvand – bådfarten i Frederiksberg Have

Byliv

Nu bliver det lynende hurtigt at lade bilen op på Frederiksberg

Annonce