Annonce
Byliv

Aggressive måger skaber stor frustration: De vækker os om natten med deres gennemtrængende skrig

Flere borgere føler sig i disse dage generet af måger i byen, der larmer og roder med affald. Ifølge Ornitologisk Forening er forklaringen, at der er nogle kolonier af stormmåger, som er flyttet ind til storbyen for at yngle på tagene.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Flere borgere er for tiden kraftigt generet af måger, der larmer og roder i madaffald. Ifølge Ornitologisk Forening kan man dog forvente, at mågerne snart flytter ud af byen igen.

De larmer, roder i affald og flyver i nogle tilfælde skræmmende tæt hen over hovederne på os. Flere borgere i hovedstaden beretter om måger, der pludselig er flyttet ind i byen til stor gene for både det daglige liv og nattesøvnen.

- Vi bor i Kirsebærhaven (Folehaven) i Valby, og vi er sindssygt generet af måger, fra vi vågner af deres skrig ved tre-fire tiden om morgenen, til vi går i seng. Hvis de har unger nede på gaden eller i gårdene, risikerer man, at de dykker ned efter os på kryds og tværs, meget ubehageligt, siger Lone Jensen.

Også Ditte Clausen bliver holdt vågen om natten på grund af mågernes skrig.

Annonce

- Det er et kæmpe problem i den del af Valby Maskinfabrik, hvor jeg bor. Jeg har boet her i tre år, og problemet er ikke blevet mindre trods nyligt etablerede måge-skræmmere på de omkringliggende tage. De vækker os minimum fire til seks gange i løbet af natten på grund af deres gennemtrængende skrig. Hvis der ikke bliver gjort noget effektivt ved dette stigende problem, ender det med, at mågerne jager menneskene ud af Valby maskinfabrik, siger hun.

Kan ikke bruge altanen

Jane Backer fra Vigerslev Vænge fortæller, at de er mange, der er kraftigt generet af mågerne.

- De opholder sig både på græsplænerne, på tagene lige over altanerne og flyver rundt over og mellem blokkene.Man kan hverken opholde sig på sin altan eller sove med åbent vindue på grund af de høje skrig. Jeg bor selv på 3. sal og bruger aldrig min altan, da jeg ikke kan holde de skrig ud, når de sidder over mig oppe på taget eller flyver lige foran vinduet, siger hun.


De vækker os minimum fire til seks gange i løbet af natten på grund af deres gennemtrængende skrig.

Ditte Clausen


Også på Frederiksberg har mågerne gjort sig bemærket med de høje skrig.

- Vi er på Nyelandsvej meget plaget af mågeskrig hele dagen fra mågerne, der yngler på vandværksgrunden. Formentlig på vandværkets flade tag, hvor de kan være i "fred og ro", siger Flemming Thorsen.

Det samme oplever Maria Kieler.

- Vi er meget generet af mågernes skrig tidligt om morgenen. Vi bor ud til Grevinde Dagmars plads, og der kan godt flyde med skrald, siger hun.

Annonce

I sikkerhed på taget

Vi har kontaktet Ornitologisk Forening for at finde ud af, om der er tale om en decideret invasion i København og på Frederiksberg, og hvorfor de støjende fugle pludselig er flyttet ind til byen.

Michael Fink fra Ornitologisk afkræfter, at der skulle være tale om en invasion af måger i byen lige nu, men han oplyser, at særligt stormmågerne godt kan lide at yngle i byområderne, og at det er forklaringen på, at flere borgere nu har fået nye, uønskede naboer.

- De er glade for at yngle på byens tage, hvor de instinktivt ved, at de er i sikkerhed fra ræve, og der er meget lyd i dem. Netop nu har de unger, og hvis stormmågerne oplever meget aktivitet omkring redestedet fra andre dyr eller mennesker, så begynder de at advare ungerne med høje lyde. Det er også derfor, at nogle oplever, at de flyver lavt henover hovederne på dem. Så er det, fordi man er tæt på redestedet, siger Michael Fink.

Annonce

Tak for mad

Han oplyser, at de flytter ind til byen i kolonier, altså nogle par sammen, fordi der er masser af mad at finde, fra når vi for eksempel rammer forbi skraldespanden.

- Stormmågen kan ikke komme ned i skraldespanden, men hvis en skraldespand er fyldt op og bugner, så tager den gerne madaffaldet, siger ornitologen.

Er du en af dem, der er generet af de højlydte fugle, så kan han trøste med, at de med stor sandsynlighed snart pakker sydfrugterne og rykker ud af byen igen.

- Så snart ungerne kan flyve, flytter de væk, for det er deres natur at forlade kolonien. Jeg vil påstå, at de flytter om en måneds tid. Så plejer de at flytte ud til kysten, siger Michael Fink.

Annonce
Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

Frederiksberg

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Ny langøret beboer: Hare har slået sig ned i Lindevangsparken

Byliv

Haps haps: Rullende pizzeria er rykket ind på fornem adresse

Debat

Det er ikke kun bilister, der kører vanvittigt

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Byliv

Isnende lækkerier: Fem issteder på Frederiksberg, som du bør lægge vejen forbi

Byliv

Sådan bruger vi Frederiksberg om sommeren

Byliv

Ny fisk i farvandet: Nu kan du få lækker seafood på Smallegade

Klumme

Fra postnummer til identitet

Kultur

Charlottes drøm om udeservering på Bartof Station er knust: - Det betyder, at vi vil være nødt til at lukke

Klumme

I Frederik VIs kølvand – bådfarten i Frederiksberg Have

Byliv

Nu bliver det lynende hurtigt at lade bilen op på Frederiksberg

Annonce