Annonce
Uddannelse

Skoleelever er trætte af sure voksne med hang til smutveje: Vi vil have vores skolegård i fred

Næstformand Selma Büsing Wendel fra 4. E (t.v.) og formand Molly Kørner Toldam fra 4. D er 'Det lille elevråds' veltalende repræsentanter. Foto: Bo Børresen
Ubehagelige kommentarer og cigaretrøg. De mindste elever fra Skolen på Nyelandsvej har skoletaskerne fulde af dårlige oplevelser med forbipasserende, der skyder genvej gennem skolegården for at komme fra Nyelandsvej til Frederiksberg Centret.

Hvis man skal fra Nyelandsvej til Frederiksberg Centret i østlig retning, så er det fristende at dreje til højre og skyde genvej via den gangsti, der snor sig forbi skolegården tilhørende Skolen på Nyelandsvej.

Skal det gå rigtig stærkt, så går man tværs over skolegården eller cykler på gangstien.

Det burde være åbenlyst, at de to sidstnævnte metoder ikke er okay. Intet desto mindre oplever eleverne på Skolen på Nyelandsvej dagligt, at især voksne tyr til de lette - men for eleverne forstyrrende - løsninger.

Annonce

Det værste er, når de ryger, og man får cigaretrøg i hovedet.

Selma Büsing Wendel, næstformand for 'Det lille elevråd'

Samtidig bliver eleverne konfronteret med de forbipasserendes kommentarer og vaner, fortæller Molly Kørner Toldam, der er formand for 'Det lille elevråd' på Skolen på Nyelandsvej.

- De kan for eksempel råbe 'flyt dig', 'hold afstand' eller 'jeg skal forbi'. Og det også selvom det faktisk er vores gård.

- Det værste er, når de ryger, og man får cigaretrøg i hovedet, supplerer næstformand Selma Büsing Wendel.

En knude i maven

Gangstien skal skoleeleverne dele med de forbipasserende fodgængere, mens resten af arealet er forbeholdt skolens elever.

For at belyse, hvor omfattende udfordringerne med forbipasserende er, satte 'Det lille elevråd' sig for at lave en optælling, der skulle vise, hvor mange der passerer i løbet af en tilfældig onsdag. Man talte slet og ret alle forbipasserende i tidsrummet klokken 7-17.

Da jeg var mindre kunne en kommentar fra en voksen ødelægge hele mit frikvarter.

Molly Kørner Toldam, formand for 'Det lille elevråd'

Resultatet blev 1.038. Af de godt 1.000 forbipasserende var 999 af dem var gående, mens de sidste 39 enten cyklede, kørte på løbehjul eller løb.

Størstedelen af de forbipasserende holdt sig til gangstien, men 74 skød genvej og gik tværs over skolegården.

- Der er også mange, som går indenfor på skolen for at skyde genvej. De smutter ind fra Nyelandsvej og går ud på den anden side, fortæller Selma, og peger i retning af en glaskorridor, idet en kvinde, som ikke har noget med skolen at gøre, kommer ud af døren.

Kvinden smutter hurtigt videre. Det er imidlertid ikke alle, der går gennem skolegården uden at lade en sur bemærkning falde til de legende børn. Bemærkninger, der gør indtryk, fortæller Molly:

- Det er ikke rart at få kommentarer fra de voksne. Man får sådan en lille knude i maven. Da jeg var mindre kunne en kommentar fra en voksen ødelægge hele mit frikvarter, husker hun.

Annonce

Besøg af undervisningsudvalg

Molly, Selma og resten af Skolen på Nyelandsvej, som tæller 0.-5. klassetrin, lader det ikke blive ved en optælling og en snak med FrederiksbergLIV. De har også skrevet et brev til Frederiksberg Kommunes undervisningsudvalg og gjort opmærksom på deres oplevelser.

Optælling: Mere end 1.000 forbipasserende på én dag

Optælling af forbipasserende i skolegården på Skolen på Nyelandsvej en tilfældig onsdag i tidsrummet klokken 07.00-17.00.

Gående » 769

Gående med barnevogn » 69

Gående med cykel » 50

Gående med hund » 18

Gående på tværs af skolegård » 74

Folk der ryger » 19

Løbere » 14

Løbehjulsbrugere » 5

Cyklende » 20

I ALT » 1.038

Brevet gjorde indtryk på det nyvalgte udvalg, der onsdag besøgte Skolen på Nyelandsvej dels for at tage forholdene i øjesyn, og dels for holde et møde med Molly, Selma og et par af skolens ledere.

På mødet gjorde Molly og Selma det klart, at de helst ser, at gangstien bliver lukket af mellem klokken 07 og 17, hvor børnene er på skolen, og at det gøres tydeligere, at hele arealet er en del af skolegården.

Annonce

Politisk drøftelse

Formand for undervisningsudvalget, Ruben Kidde (R), lover, at han vil arbejde for at give eleverne plads i deres egen skolegård:

- Skolen på Nyelandsvej har en af de mindste skolegårde på Frederiksberg i forhold til antallet af elever. Derfor går det selvfølgelig slet ikke, at deres leg og undervisning bliver ødelagt af for mange ubetænksomme forbipasserende, som råber af eleverne eller vader tværs gennem skolegården midt i skoletiden. Selvom de fleste udviser omtanke, så er problemet stadig stort og skaber ubehag blandt de små, siger han og fortsætter:

Vi har i undervisningsudvalget bedt forvaltningen om at komme med forskellige bud.

Ruben Kidde (R), formand for undervisningsudvalget

- Med seje piger som Molly og Selma fra 'Det lille elevråd' er der håb for fremtiden. Alle i undervisningsudvalget er imponerede over elevernes arbejde. Nu begynder der så en proces i kommunalbestyrelsen, hvor vi skal blive enige om en løsning, oplyser Ruben Kidde og tilføjer:

- Vi har i undervisningsudvalget bedt forvaltningen om at komme med forskellige bud, som kan handle om alt fra låger i begge ender, skiltning mod cykling, rygning og hunde uden snor, eller fuldstændig lukning af stien i skoletimerne. Hvad den endelige løsning bliver, afhænger af drøftelsen i de politiske udvalg.

Annonce
Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling

Nu skal ikonisk vandtårn vækkes til live: Her er de vilde planer

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Frederiksberg

boligjagt For abonnenter

Kender du de skjulte smutveje? Her er 3 måder, du kan få foden indenfor på lejemarkedet

Debat

Vejen til et CO2-neutralt København stopper ved Værnedamsvej

Dalls analyse: Mette Frederiksens talepapir lugter af folketingsvalg

Byliv

I 15 år har kommunen ladt tomt baghus forfalde: Beboere drømmer om at bruge det til fælleslokale, men kommunen siger nej

Klumme

En stærk forkæmper for forsvaret – H.C. Haxthausens gravsted på Solbjerg Parkkirkegård

Trafik

Johannes har løsningen: - Sådan får vi færre fartsyndere på Frederiksberg

Butiksliv

Udvidet udeservering eller ikke udvidet udeservering? Nu er der truffet en beslutning

Virksomheder klynker over inflation - og tjener penge som aldrig før

112

Hørte du braget? Derfor var forsvaret til stede på genbrugspladsen Bispeengen

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Frederiksberg

Undgå køen For abonnenter

Copenhagen Marathon lukker gader på Frederiksberg på søndag: Sådan undgår du trafikkaos

Annonce