Annonce
112

Så mand glide ind og ud af døden, mens ambulancen var en time undervejs: - Nu vil jeg bare gerne vide, om Erik overlevede

Camilla Krogh Østrup i krydset Peter Bangs Vej og Dalgas Boulevard, hvor ulykken skete: - Jeg håber af hele mit hjerte, at Erik er okay. Han er i mine tanker. Foto: Bo Børresen
Camilla Krogh Østrup var nærmeste øjenvidne til, at en 63-årig mand i sidste uge faldt og slog hovedet direkte i asfalten på Peter Bangs Vej. Hun ringede straks 112, men måtte vente i mere end en time, før ambulancen ankom. I mellemtiden fik den tilskadekomne hjertemassage. Hvorvidt han overlevede episoden, ved Camilla ikke. Men det - og den lange ventetid på ambulancehjælp - fylder alt i hendes tanker.

- Jeg aldrig har oplevet noget så forfærdeligt.

Sådan indleder Camilla Krogh Østrup et opslag på sin Facebook-side søndag formiddag. På det tidspunkt er der gået fem dage siden den mareridtsagtige hændelse, som har sat sig dybe spor i hendes tanker.

Camilla beskriver episoden:

Annonce

- Jeg holder i min bil i krydset på Peter Bangs Vej og Dalgas Boulevard. Jeg skal dreje til højre, da jeg ser en ældre mand krydse Peter Bangs Vej i retning mod Dalgas Boulevard. Han er meget dårligt gående, og det går derfor meget langsomt, forklarer Camilla og fortsætter:

- Der bliver grønt for mig og en anden bilist, der holder ved siden af mig. Bilen ved siden af gasser lidt op, inden den ældre mand er kommet helt over fodgængerfeltet. Han prøver at sætte farten op det sidste stykke, men får overbalance og falder. Han får ikke taget fra og falder med hovedet først direkte ned i cykelstien og bliver liggende.

Camilla panikker et splitsekund, men trykker på havariblinket og skynder sig ud af sin bil:

- Da jeg når ud foran min bil, kan jeg se en ung mand komme løbende til. Han får vendt den ældre mand om. Manden er meget forslået og bløder fra en flænge i kinden. Denne unge mand be'r mig om at ringe 112, hvilket jeg gør med det samme.

Blod og hævelser

Første opkald sker klokken 09.28.

- Jeg fortæller hvad der er sket. De spørger selvfølgelig, om den ældre mand er vågen og ved bevidsthed. Det er han, men er meget forskrækket. Jeg fortæller, at han har slået hovedet. De vil sende en ambulance, men uden udrykning, da han jo er ved bevidsthed, genfortæller Camilla.

Læs Region Hovedstadens Akutberedskabs forklaring her

- Det er en meget beklagelig hændelse, og borgeren burde havde fået hjælp hurtigere. Da der ringes 112 og fortælles om hændelsen, vurderede vores sundhedsfaglige personale i første omgang, at der ikke var tale om det, vi kalder livstruende syg eller tilskadekommet som normalt medfører en udrykningskørsel. Derfor sendte vagtcentralen en akut ambulancekørsel uden udrykning, som normalt skal være fremme i løbet af 25 minutter, siger vagtcentralchef Preben Hansen og fortsætter:

- Det var en usædvanlig travl dag, og der var ikke ledige ambulancer i området. Vores normale procedure er i disse tilfælde, at vi løbende vurderer situationen, altså om der er tale om en stabil tilstand eller forværring. Ved forværring ville vi omprioritere andre ambulancer til udrykningskørsel. Dette er desværre først sket sent i dette forløb.

- Det er en voldsom oplevelse, og jeg beklager over for den tilskadekomne og hans familie og over for de mange borgere, som var til stede og heldigvis hjalp til. Det kan nogle gange være uhyre vanskeligt at vurdere situationen og behovet for akut hjælp, men ved tvivl skal vi handle hurtigere.

- Vi er nu i gang med at undersøge de konkrete omstændigheder, og om vi kunne have handlet anderledes. Det sundhedsfaglige personale gør deres bedste for at hjælpe borgerne, og vi skal undersøge, hvordan vi kan undgå at noget lignende sker igen, siger han.

Imens Camilla har talt med alarmcentralen, er der kommet ydeligere to personer til. De har fået den ældre mand ind på fortorvet og sat ham på trappen foran Lån & Spar.

- Der kommer noget personale ud med en flaske vand, og jeg henter køkkenrulle fra bilen til at tørre blodet fra mandens hoved. En anden dame kommer fra en café på den anden side af gaden med en sodavand til den ældre mand. Han drikker lidt, men er stadig meget chokeret over oplevelsen, fortæller Camilla og fortsætter:

- Manden siger, at han ikke har ondt, men jeg kan se, at han er begyndt at hæve de steder, hvor han har slået sig. Han er blandt andet meget hævet over det ene øjenbryn. Der er også en del blod og blå mærker.

Camilla og de øvrige tililende sidder ved manden og prøver efter bedste evne at berolige ham. Der går ydeligere 20 minutter. Stadig ingen ambulance.

- Vi begynder at snakke om, hvornår man kan tillade sig at ringe 112 igen, for at høre hvor langt de er nået. Vi bliver enige om, at jeg skal ringe igen.

Annonce

Ambulancen vendte om

Nu er klokken 09.53.

Hos alarmcentralen bliver Camilla sendt videre til en dame, som lover at sætte lidt skub i ambulancen.

- I mellemtiden fortæller manden, at han hedder Erik og er 63 år. Han tager ikke noget medicin og fejler normalt ikke noget - bortset fra at han er dårligt gående. Vi lægger dog mærke til, at han er begyndt at ryste på arme og ben, fortæller Camilla.

Kort tid efter kan jeg høre en af hjælperne sige "Vi skal have hjælp, han dør nu." Erik har fået hjertestop.

Camilla Krogh Østrup

Den observation får hende til at ringe 112 for tredje gang. Nu er klokken 10.13, og der er gået præcis 45 minutter siden det første opkald.

- Jeg er for alvor begyndt at miste tålmodigheden. Jeg stikker derfor min telefon til en af de andre hjælpere. Måske kan han få sat fart i ambulancen. Han får at vide, at ambulancen er på Falkoner Allé, og at den vil være fremme om cirka otte minutter, fortæller Camilla.

Der når at gå 12 minutter, inden Camilla og de øvrige hjælpere - klokken 10.25 - endelig ser en ambulance holde i krydset overfor.

- Ambulancen holder for rødt, men vi får beroliget Erik ved at fortælle, at nu er ambulancen her. Erik har fået det dårligere og kan næsten ikke sidde op mere. Der bliver grønt for ambulancen, men pludselig sætter den blink på, laver en U-vending og kører væk fra os, fortæller Camilla og tilføjer:

- Det var noget af det mest frustrerende at være vidne til. Forfærdeligt.

Annonce

"Han dør nu"

Det skulle dog snart blive meget værre:

- Kort tid efter kan jeg høre en af hjælperne sige "Vi skal have hjælp, han dør nu." Erik har fået hjertestop.

Klokken 10.27 ringer Camilla endnu en gang 112:

- Denne gang er jeg både vred og frustreret. Jeg fortæller, at der er hjertestop, og at de fandeme godt må se at komme. Manden på alarmcentralen sender mig videre til ambulancebilen, men jeg kommer aldrig igennem, fortæller Camilla.

Det er i fodgængerfeltet til højre, at manden falder og slår hovedet direkte ned i asfalten på cykelstien foran Lån & Spar. Foto: Bo Børresen

I mellemtiden kommer en patruljevogn tilfældigt forbi ulykkesstedet.

- Da politifolkene kan se, hvor galt det står til, kommer de os til undsætning. De får kaldt en ambulance over radioen, mens to af os prøver at få liv i Erik ved hjælp af hjertemassage og mund-til-mund.

Klokken 10.29 ringer Camilla atter 112.

- Det tror jeg faktisk alle omkring os gør. Alle kan se, hvor alvorlig situationen er. I det samme ankommer der en beredskabsbil. De går alle i gang med genoplivning. Jeg står "bare" og ser til, mens stakkels Erik ligger der. Jeg er i chok, understreger Camilla og tilføjer:

- Tænk at der skulle gå på den anden side af en time, før Erik får hjælp. Redningsfolkene arbejder med ham længe, mens politiet afhører os. De er heldigvis meget interesserede i den lange ventetid, og alle mine opkald til 112 bliver skrevet ned, beretter Camilla.

- Det sidste jeg ser er Erik ligge på ryggen meget bleg i huden. Han er ikke ved bevidsthed. De fører slanger ned i hans hals. Der går omkring 20 minutter, før Erik bliver kært væk.

Annonce

Ved du noget?

Dybt berørt oven på den seneste times hændelser sætter Camilla sig tilbage i sin bil:

- Jeg kan mærke, at jeg stadig er meget chokeret og vred over, at det skulle tage en time og et hjertestop, før Erik fik hjælp. Kan det virkelig være rigtigt, at søde Erik blødende, forslået og bange skulle sidde på en trappesten i en time uden at få ambulancehjælp? spørger Camilla retorisk.

Foruden frustrationen over den langsomme udrykning, så fylder det mindst lige så meget i Camillas tanker, hvordan det er gået med Erik:

- Nu vil jeg bare gerne vide, om Erik overlevede. Det ved jeg nemlig ikke, og det ved politiet heller ikke. De kunne i hvert fald ikke hjælpe, da jeg ringede og spurgte. Jeg håber af hele mit hjerte, at Erik er okay. Han er i mine tanker.

Kender du til Eriks skæbne, så må du meget gerne kontakte redaktionen på telefon 61 30 25 00.

Her et skærmbillede fra Camilla Krogh Østrups telefon, der dokumenterer hendes mange opkald til alarmcentralen. Privatfoto
Annonce
Alarm 112

Politichef: Stor sexafpresningssag blev efterforsket for dårligt

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mistænkelig adfærd vakte opsigt: To anholdt for heroin-salg på Frederiksberg

Alarm 112

Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

112

Mindreårig affyrede skud i Solbjerg Have

Byliv

Borgere på Frederiksberg: Salg af narko er et udbredt problem i byen

Danmark

Sankthansbål risikerer at blive aflyst: Beredskabet planlægger pressemøde

Annonce