Annonce
112

Politiet giver status på bandekonflikten: Der er ikke noget, der tyder på, at voldshandlingerne er ovre

Ledende politiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi under en pressebriefing 7. december om den aktuelle bandesituation. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Både fra svensk og københavnsk politi forlyder det, at situationen fortsat er højspændt hos de kriminelle, der forbindes med den seneste tids skyderier i hovedstadsområdet

Der er ikke noget, der tyder på, at sidste skud er afgivet i den konflikt, der huserer mellem kriminelle i hovedstadsområdet og i Sydsverige. Det er meldingen fra både Københavns Politi og deres svenske kolleger.

Tværtimod oplever politiet i begge lande, at nerverne stadig sidder udenpå tøjet hos parterne, og det er en nervøsitet, der nemt kan resultere i nye voldshandlinger.

- Vi er ikke der, hvor vi ser, at den her konflikt er slut. Der er en nervøsitet i miljøet, det mærker vi tydeligt for eksempel i måde de optræder på i grupper, måden de kører bil og på den løbende dialog vi trods alt har med flere af dem, siger ledende politiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi.

Annonce

Ifølge en konfliktvurdering fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter er de stridende parter henholdsvis den danske bande NNV (Nørrebro Nordvest) og et løsere kriminelt netværk, hvoraf nogle bor i Malmø-kvarteret Söderkulla. Af konfliktvurderingen, der er fra 21. december, fremgår det også, at konflikten vurderes allerede at have været i gang i tre måneder - og at den ikke er ved at falde til ro.

- Det lokale kriminelle netværk Söderkulla fra Sverige har stået bag en eller flere voldelige hændelser af denne karakter, som er rettet mod NNV-Gruppen, og at NNV-Gruppen tilsvarende har stået bag en eller flere voldelige hændelser af denne karakter, som er rettet mod det lokale kriminelle netværk Söderkulla fra Sverige, står der i konfliktvurderingen, der konstaterer, at der aktuelt består en risiko for flere voldelige episoder.

Ledende politiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi uddyber, at selvom der indtil tirsdag 28. december, hvor en 22-årig mand i Brøndby blev dræbt af flere skud, ikke har været nogen voldelige hændelser i Storkøbenhavn siden 17. december, så er der ingen grund til at tro, konflikten er klinget af.

- At der ikke sker noget i et stykke tid, kan ikke ses som et udtryk for, konflikten er overstået. Det er ikke vores oplevelse, siger han.

nogle har forladt landet. Men nervøsiteten fortsætter. For der er jo stadig nogen derhjemme

Ledende politiinspektør Københavns Politi Torben Svarrer

Rejst på juleferie

Pausen i skyderierne kan skyldes, at nogle af de centrale aktører i konflikten har forladt byen. Fra flere af KøbenhavnLIVs kilder forlyder det, at centrale personer i konflikten er taget i sommerhus hen over julen. Destinationerne angives at være steder som Sjællands Odde, Marienlyst og Sydsverige og målet at komme væk fra voldshandlingerne.

Det er et forlydende, der også er tilgået politiet.

- Ja, vi har også hørt, at nogle har forladt landet. Men nervøsiteten fortsætter. For der er jo stadig nogen derhjemme, siger Torben Svarrer.

Annonce

Muligt narko-motiv

Hvad der gør, at NNV og de svenske kriminelle lige nu er i væbnet konflikt, ligger endnu ikke klart.

Ifølge KøbenhavnLIVs kilder handler konflikten om narkomarkedet, mere konkret ’rulleforretninger’, hvor en gruppe kriminelle stjæler et større parti hash eller hårde stoffer fra en anden gruppering.

Ledende politiinspektør Torben Svarrer vil dog ikke udtale sig om konfliktens udspring.

- Det kan sagtens være, at motivet findes i narkosalg. Men det kan være mere mudret end som så. I miljøet er der næsten lige så mange hypoteser, som der er kilder. Dem hører vi selvfølgelig også. Men vi melder ikke noget ud, før vi er ret sikre siger han.

Annonce

Opstået i København

Torben Svarrer påpeger, at selvom NNV og det såkalde Söderkulla-netværk er en del af konflikten, så kan der godt være flere fraktioner og individer indblandet.

- De to navngivne netværk er nogle, vi med sikkerhed kan sige, er involveret. Der kan dog sagtens være flere aktører. Men det er klart, at det her personbåret og personafhængigt. Det indgår i vores vurdering, siger Torben Svarrer.

Fra svensk politi lyder det dog, at konflikten har sit udspring i København.

- Grundkonflikten findes i København. Der er så siden sket visse voldshandlinger i Sverige. Men grundkonflikten findes i København, siger Calle Persson, der er talsperson for Polisen i Region Syd i Sverige.

Calle Persson, der understreger, at dansk og svensk politi dagligt udveksler oplysninger om kriminelle og deres aktiviteter, og at man derfor ikke som kriminel skal tro, man bare kan krydse Øresundsbroen og på den måde gå under politiets radar.

- Samarbejdet med dansk politi fungerer. Vi er godt opdaterede om kriminelle generelt og om den konkrete konflikt og vice versa – dansk politi ved også, hvilke svenske kriminelle, der er ret aktive i Sverige, siger han.

Grundkonflikten findes i København. Der er så siden sket visse voldshandlinger i Sverige. Men grundkonflikten findes i København

Calle Persson, talsperson Polisen i Region Syd
Annonce

Maksimalt pres

Svensk politis indsat består ifølge talsperson Calle Persson i at være markant til stede i blandt andet Söderkulla, der er en rimeligt central bydel i det sydlige Malmø, hvor der er det, han kalder ’visse problematikker omkring kriminalitet’.

- Vi laver daglige kontroller mod folk, der er aktive i våben, stoffer og vold. Vi har daglige kontroller af biler og personer. Vores mål er selvfølgelig at få dem straffet, siger han.

Også i Danmark har politiet maksimalt pres på mistænkte.

- Vi har en lang række muligheder, hvoraf visitationszoner er en. Så længe vi har en visitationszone, kan man være ret sikker på, at mange dem bliver visiteret løbende. Det er den samlede indsats, der ligger bag, at vi kan få lagt så meget pres på dem, at de stopper. Men det er vigtigt at huske på, at alle unge mennesker klædt i sort ikke behøver være en del af en bande. Der er mange, der går klædt sådan, uden de behøver være en del af den her konflikt, siger Torben Svarrer.

Det kan du gøre som almindelig borger i bandekonflikten

Ledende politiinspektør Torben Svarrer understreger, at man som almindelig borger ikke behøver gå og være bange.

Man kan hjælpe politiet sådan her:

  • Tip politiet - eventuelt anonymt – hvis man ser nogle, der ser ud til at tilhøre en bande, sælge stoffer
  • Optræder flere i flok og har en hård retorik overfor ’almindelige’ mennesker, så fortæl det til politiet – det hjælper dem med vurdere graden af anspændthed i miljøet. Man må ikke selv gå i clinch med personerne, da situationen er nervøs for tiden, og de derfor kan agere uhensigtsmæssigt
  • Ved at anvende stoffer støtter man organiseret kriminalitet og organiseret kriminalitet beskytter deres forretningsområder med vold

Annonce
Ups

Forældre skulle aflevere børn i skole: Da de kom frem, ventede politiet

Alarm 112

Politichef: Stor sexafpresningssag blev efterforsket for dårligt

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Træ væltet ned over bil på Frederiksberg

112

Politiet massivt til stede på Frederiksberg: Personer set med våben

Frederiksberg

Anklager: Svindelsag om millioner skader døves vilkår

Alarm 112

Kommunalt ansat dømt i Højesteret for læk til journalist

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Danmark

Sankthansbål risikerer at blive aflyst: Beredskabet planlægger pressemøde

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Annonce