Annonce
Danmark

Olympisk pandemi: Det kan du forvente af historiens (måske) mindst hypede OL

OL i Tokyo skulle have været spydspidsen i en storstilet kampagne, der skulle lokke millioner af nye turister til Japan. Timer før åbningsceremonien er landet imidlertid lukket ned, og overskrifterne handler om mismod, træthed og coronafrygt. Foto: Issei Kato 
De olympiske lege i Tokyo starter fredag, men folkefesten er aflyst. På grund af covid-19 er tribunerne tomme og turisterne forment adgang. Sponsorer flygter, atleterne GPS-trackes i bobler, og den japanske befolkning gider slet ikke legene. Så er det overhovedet et OL? Det spørger vi to eksperter om.

Olympiade: OL handler normalt om at bringe folk sammen, men legene i Tokyo bliver en manøvre i at holde folk adskilt.

Japan befinder sig i landets fjerde nedlukning, siden coronapandemien begyndte for halvandet år siden. Derfor bliver der ingen tilskuere til OL - hverken fra Japan eller resten af verden. Nul storskærme stilles op i den 14-millioner store by, alle bliver bedt om at holde sig hjemme. Og de 11.000 deltagere fastholdes i strenge isolationskrav, indtil deres stævner er afsluttet. Så skal de rejse hjem.

- Personligt har jeg svært ved at se, hvordan at OL-ånden skal være tilstede i legene, siger Jörg Krieger.

Annonce

Han er adjunkt på Aarhus Universitet og forsker i OL’s historie. I legenes DNA ligger internationalisering og demokratisering, forklarer han. Og selvom Japan har forsøgt at brande begivenheden som det OL, der igen samler verden, så ender faklens ild snarere med at kaste lys på, at vi stadig lever i en pandemi med afstandskrav.

- Japan har brugt 15 milliarder dollar på legene, og det har de gjort fordi, at de gerne vil sælge et positivt billede af landet. Men det bliver svært uden mennesker, siger Jörg Krieger.

OL i Tokyo skulle have været spydspidsen i en storstilet kampagne, der skulle lokke millioner af nye turister til Japan. Målet var 40 millioner om året. Men først blev legene udskudt fra 2020 til 2021 på grund af de første bølger af covid-19. Så blev det besluttet at sporten skulle foregå for lukkede døre. Og selv nu - timer før den officielle åbningsceremoni begynder fredag den 23. juli klokken 13 dansk tid - står det ikke skrevet i stjernerne, at OL overhovedet bliver til noget.

- Vi kan ikke forudsige, hvad der vil ske med antallet af coronasmittede, lød det tirsdag fra Toshiro Muto, der er administrerende direktør i organisationen, som står for planlægningen af OL.

- Så vi vil fortsætte diskussionerne (om aflysning af legene, red.), hvis der sker en stigning.

Smerten er smitten

Opbakningen til OL er umiddelbart svær at få øje på. På Twitter trender hashtagget “Chusi, da Chusi!”, som løst oversat fra japansk betyder “Så stop dem dog bare!”.

Meningsmålinger i Japan viser, at op mod 80 procent af befolkningen gerne se legene udskudt eller aflyst. Mandag meddelte den japanske bilfabrikant Toyota - som er hovedsponsor ved OL - at selskabet dropper åbningsceremonien og trækker alle selskabets OL-relaterede reklamer fra japansk fjernsyn. Og en af landets største aviser - som også er officiel OL-partner - har for nyligt krævet sommerens lege skrinlagt.

Problemet er corona. Japan sløjfede en lang række restriktioner i forsommeren, hvilket hurtigt fik smitten til at flamme op i Tokyo. I sidste uge registrerede den japanske hovedstad 1308 nye tilfælde på en dag - det højeste antal siden januar. Det er langt over de 100 daglige covid-19-registreringer, som et ekspertpanel af læger har sagt bør være maksimum, hvis de olympiske lege skal afholdes sikkert.

- Der har været meget stor modstand fra lokalbefolkningen i Japan over afholdelsen. Der har jo ligefrem været protester. Det er både kommet til udtryk i hovedstaden Tokyo, men også i byer som er særligt ramt af coronavirus, siger Stanis Elsborg, som er idrætshistoriker og analytiker ved initiativet Play the Game, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international sport.

Japan har registreret 832.000 covid-19-tilfælde samt 15.000 dødsfald. For en befolkning på 125 millioner mennesker lyder det ikke af meget, men frygten går på, at legene kan få smitten til at eksplodere.

Den oplympiske komité (IOC) og de japanske myndigheder har forsikret, at OL kan afholdes i en smittefri boble, men det løfte er allerede brudt. Det tjekkiske beachvolley-hold er ramt af tre tilfælde, mens to spillere på Sydafrikas fodboldhold har afleveret positive coronaprøver. Det amerikanske gymnastikhold er også ramt af et enkelt tilfælde, men fortsætter OL-forberedelserne som planlagt.

Annonce

Nul kondomer

For alle involverede bliver det et usædvanligt OL - ikke mindst atleterne. I kampen mod aids har IOC uddelt kondomer til OL-deltagerne siden de olympiske lege i Seoul i 1988. Men ikke denne gang. Nu skal atleterne blive i deres boble og beholde bukserne på.

Det danske herrelandshold i håndbold har berettet om en art indespærring på stillehavsøen Okinawa Island. Dansk Håndbold Forbund (DHF) har forhandlet sig frem til, at spillerne kan få én time ved poolen én dag, men mere luft bliver det ikke til for holdet, der ikke engang må forlade værelserne.

- Jeg er nødt til at sige, at med de restriktioner, der er nu, så fatter jeg ikke, at man vil gennemføre OL. Jeg forstår det ikke. Det er som om, det skal afholdes af hensyn til alle mulige andre end atleterne, sagde landstræner Nikolaj Jakobsen til Ekstra-Bladet i sidste uge.

Og der er også mange hensyn at tage. Udover de trecifrede milliardbeløb, som er investeret i legene, så er der meget på spil for Japans regering. Hvis OL aflyses nu, vurderer internationale og japanske analytikere, at premierminister Yoshihide Suga må foretage politisk harakiri - samurai-sprog for at stikke sværdet i maven på sig selv - og trække sig fra embedet. Yderligere vil det være ekstra salt i såret for den asiatiske nation, at vinter OL 2022 foregår i Beijing. For det kan ende med at betyde, at ærkefjenden Kina magter det, som Japan ikke gør.

Men rasende restriktioner, aflyst folkefest, coronafrygt og lokale protester har alt sammen gjort, at de olympiske leges officielle start på fredag - og den reelle start onsdag den 21. juli, hvor blandt andet fodboldturneringen starter - er listet langs panelerne, i skyggerne af EM i fodbold og Tour de France. Medieopmærksomheden har ikke været stor. Og det leder frem mod et spørgsmål, som er svært at stille to akademikere:

Er det her det mindst hypede OL nogensinde?

- Det er svært at svare på, starter Jörg Krieger fra Aarhus Universitet og fortsætter:

- Men i forhold til legene i London i 2012 og Rio i 2016 - som begge var meget hypede - så er der ikke blevet bygget meget stemning op. Og det hænger sammen med, at der ikke er nogen lokal patriotisme. De fleste japanere ønsker ikke OL afholdt.

Stanis Elsborg fra Play the Game svarer med samme forbehold.

- For mange atleter er det stadig noget af det største, som de kommer til at opleve i deres karriere. Men for mange fans og følgere af de olympiske lege, så har legene denne gang nok en noget anden aura over sig, siger han.


I forhold til legene i London i 2012 og Rio i 2016 - som begge var meget hypede - så er der ikke blevet bygget meget stemning op. Og det hænger sammen med, at der ikke er nogen lokal patriotisme. De fleste japanere ønsker ikke OL afholdt.

- Jörg Krieger, adjunkt på Aarhus Universitet med speciale i OL’s historie


Annonce

Super Mario og kampkunst

Allermest ærgerligt er det måske for Japan. For ethvert OL er politisk prestigeprojekt. Og det fik verden allerede en smagsprøve for fire år siden ved overleveringsceremonien ved OL i Rio i 2016, hvor Japan i et 8-minutters indslag blandt andet deres bidrag til computerspilsverdenen ved at fremhæve Super Mario. Daværende premierminister, Shinzo Abe, var således udklædt med Nintendo-ikonets røde hjelm.

Og med eller uden tilskuere, Toyota og kronprins Frederik - som i øvrigt også har meldt afbud - kan vi alle forvente en heftig selviscenesættelse på fredag, fortæller Stanis Elsborg.

- Man vil formentlig også gennem åbningsceremonien slå på den meget dragende og fantastiske japanske kulturhistorie inden for billedkunst, det klassiske japanske noh-teater, tegneserier, kampkunst ligesom coronapandemien i en eller anden form vil blive fremhævet.

Hvis altså ikke legene aflyses i 11. time.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Det var ikke længe: PCR-testcenter flytter efter en uge

Byudvikling

Helle, Bodil og Lis: Otte pladser på Frederiksberg opkaldes efter markante kvinder

Debat

- Jeg har oplevet, at der er blevet sagt undskyld, hvis debatten er blevet for hed

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Debat

Kaotiske trafikale forhold på Thorvaldsensvej

Sundhed

Seksuel sundhed: Nyt tilbud opsøger unge på Frederiksberg

Trafik

Nødvendigt asfaltarbejde på Bispeengbuen: Det betyder det for dig

Frederiksberg

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Byliv

Takeaway-bude ignorerer standsning forbudt-skilt: - De slår praktisk talt lejr på Sylows Allé

Byens Bedste LIV

- Når man hænger en kæmpe diskokugle op i loftet er stemningen ligesom lagt

Debat

Vil have data om hastighedsgrænser på bordet: - Det går ikke med mavefornemmelser

Kendt på Frederiksberg

Henrik Prip: Der er en særlig ø-stemning på Frederiksberg

Debat

Giv os et kunstnerisk campus på Hospitalsgrunden

Annonce