Annonce
Byudvikling

Nu kommer der pantholdere på frederiksbergske skraldespande

Det er seks år siden, at Københavns Kommune fik pantholdere på udvalgte skraldespande. Nu er turen kommet til Frederiksberg. Foto: Katrine Rimer/Københavns Kommune
En langt billigere løsning end den hidtil fremsatte model har banet vejen til, at der inden længe monteres pantholdere på 50 centralt placerede skraldespande på Frederiksberg.

Snart bliver livet lidt lettere for de mange pantsamlere på Frederiksberg. Med afsæt i en seks år gammel model fra Københavns Kommune er turen nu kommet til, at også skraldespande på Frederiksberg skal havde en pantholder monteret på ydersiden.

Det er snart fem år siden, at Socialdemokratiets Gunvor Wibroe stillede forslag om montering af pantholdere på skraldespande på Frederiksberg. Dengang blev forslaget forkastet, da producenten oplyste, at det ville koste 1.300 kroner pr. skraldespand at montere en pantholder - det endda forudsat at der blev indkøbt minimum 100 pantholdere.

Prisen har siden da rykket sig væsentligt. I dag skønnes det at koste 300 kroner pr. skraldespand, og man kan i første omgang nøjes med at montere 50 pantholdere.

Annonce


Andre store byer har haft pantholdere i årevis, så det er på høje tid, at Frederiksberg også får dem sat op.

Gunvor Wibroe


Den pris gled noget lettere ned hos Gunvor Wibroes kolleger i by- og miljøudvalget, da hun genfremsatte forslaget ved et møde mandag 3. maj.

I Københavns Kommune har man gode erfaringer med pantholdere på skraldespande. Antallet af henkastede pantflasker og -dåser i og omkring affaldskurve er faldet. En effektmåling foretaget i forbindelse med opsætning af pantholdere har påvist, at der ved affaldskurve med pantholdere er cirka 50 procent færre flasker, der smides i skraldespandene og 76 procent færre flasker, der placeres ved eller oven på skraldespandene.

Parker, pladser og metrostationer

I første omgang vil Frederiksberg Kommune montere pantholdere på 50 centralt placerede skraldespande i byen, da erfaringen i andre kommuner er, at affaldskurve med pantholdere har størst effekt ved trafikknudepunkter samt i parker og på pladser.

Foreløbig har man udpeget Lindevangsparken, Aksel Mølles Have og Georg Carstensens Plads samt ved byens metrostationer, hvor kommunens egne skraldespande er opsat.

Ordningen vil blive evalueret efter et år med henblik på at vurdere, hvorvidt der er behov for yderligere monteringer af pantholdere.

Annonce

Kun gode ting at sige

Gunvor Wibroe, der er by- og miljøordfører for Socialdemokratiet på Frederiksberg, glæder sig over, at hendes fem år gamle forslag endelig, som hun selv udtrykker det, bliver til virkelighed:

- Der er faktisk kun gode ting at sige om pantholdere, mener Gunvor Wibroe (S). Foto: Bo Børresen

- Det er noget, som borgerne længe har efterlyst. Andre store byer har haft pantholdere i årevis, så det er på høje tid, at Frederiksberg også får dem sat op, siger hun og fortsætter:

- Der er faktisk kun gode ting at sige om pantholdere. De giver mindre skrald og mindre henkastet pant i byen, og pantsamlere, hvoraf mange er udsatte, behøver ikke stå og gennemrode vores skraldespande blandt brugte mundbind, hundeposer, madaffald og alt muligt andet skidt og møg. Det er uværdigt, og når man nu i stedet kan tage panten fra en pantholder uden på skraldespanden, bliver der forhåbentligt også dæmmet op for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

S: Nu skal børnehavealderen hæves

Alarm 112

Kvinde får konfiskeret bil, selvom det var hendes kæreste, der kørte vanvidskørsel i den  

Annonce