Annonce
Sne-dække

Masser af sne på vej: Men den hvide jul er stadig i fare

Bliver det endelig hvid jul i København igen? Det er meget sandsynligt, siger meteorolog.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Bliver det mon endelig hvid jul i hovedstaden? Ekspert forløser nu spændingen.

Hvide krystaller daler ned og lægger sig som et hvidt tæppe på gader og stræder. Og snedækkede tage tårner sig op.

Sne kan bare noget helt specielt. Især her i den skønne juletid.

Og er du en af dem, der går og drømmer om en hvid jul i hovedstaden, kan du godt begynde at glæde dig. Det fortæller Jens Lindskjold, meteorolog DMI.

Annonce

- Der er ingen røg uden ild. Så når mange har gået og snakket om, at det bliver hvid jul i år, er det, fordi der er noget om det. Jeg ser faktisk ud af mit vindue (i København) nu og har lige set et snefnug falde, siger han og fortæller, at der allerede tirsdag og onsdag kan komme noget 'smådrys'.

23. og 24. december er der udsigt til mere sne i København.

- Allerede torsdag kan jeg godt forestille mig, at Københavnsområdet og Nordsjælland får sne. Spørgsmålet er bare, om det bliver frostgrader, så sneen bliver liggende - eller om det bliver til sjap. Det er stadig usikkert, siger Jens Lindskjold.

Linjerne ligger endnu ikke fast, men dette er et bud baseret på de seneste prognoser. Foto: DMI

Det afgørende for, om vi endelig kan fejret en hvid jul, bliver, hvordan et højtryk lægger sig over landet.

- Vi har lige nu kulde liggende over Danmark, mens et højtryk kommer op sydfra. Slagmarken mellem fronterne kommer til at ligge over Skandinavien. Det er altid sådan, at kulden vinder. Så der falder sne, siger Jens Lindskjold.

Han fortæller, at jo mere nordpå man er, desto større er chancen for en hvid jul.

Men derfra er der stadig et stykke vej til en hvid jul i bred forstand. Kun hvis mindst 90 pct. af Danmarks areal er dækket af et 0,5 centimeter lag sne juleaften, vil DMI definerer det som en hvid jul i Danmark.

- I forhold til den definition er vi stadig usikre. Men det ligger fast, at der vil falde sne. Vi ved bare ikke, i hvor store dele af landet det vil blive liggende.

Og så kommer vi til det store spørgsmål, du kan tage med til julebordet, hvis du har brug for nogle pluspoint på paratvidenskontoen.

Hvornår var der sidst hvid jul i Danmark? Undertegnede skød selv håbløst forbi. Men heldigvis kunne Jens Lindskjold hjælpe en uvidende journalist i nød.

- Det er 11 år siden, det sidst var hvid jul. Og statistisk set bør den komme hver syvende-ottende år. Så vejret skylder.

- De sidste to jul har vi allerede en uge inden jul kunnet aflyse den hvide jul. Men i år er vi sikre på, at nogen i hvert fald vil få en hvid jul, siger Jens Lindskjold.

Den 24. december er der kamp mellem kold og varm luft over Danmark. Foto: DMI
Annonce