Annonce
Sundhed

Majbritt måtte gennem alle kvinders mareridt: Skal du dø mor?

Majbritt Engell fik ved en tilfældig scanning konstateret brystkræft. Nu er hun ude på den anden side. Foto: Pernille Nordstrøm
En ung og kernesund kvinde med små børn får da ikke brystkræft, vel? Jo hun gør! Det stod klart for 43-årige Majbritt Engell, da diagnosen sidste sommer ramte som en bombe og vendte op og ned på hendes liv. I dag er hun behandlet, opereret og meget klogere på, hvad hendes tid skal bruges på.

På lørdag d. 9. oktober er det Lyserød Lørdag. Her sætter Kræftens Bekæmpelse ved en lang række Støt Brysterne-events fokus på brystkræft, som hvert år rammer hele 4.800 kvinder i Danmark.

En af kvinderne i den statistik er Majbritt Engell fra Nørrebro.

Hun er gift, mor til tre og den ene halvdel af den anerkendte ‘Hartvig-Engell’-klinik, der rådgiver om sunde livsstilsforandringer. En kvinde mange kender fra kogebøger, dameblade og sociale medier som et smilende energibundt, der fortæller om kålsalater, træning og sunde vaner i øjenhøjde. På mange måder nok den sidste, man ville forbinde med dødelig sygdom.

Annonce

Men dén forestilling tog en drejning sidste sommer.

I Danmark starter den rutinemæssige screening for brystkræft først, når vi rammer de 50 år. Så Majbritt har valgt at dele sin historie i håb om at gøre særlig de yngre kvinder bevidste om risikoen for at overse den snigende sygdom. For opdager man som hende sin brystkræft i tide, mindskes risikoen for spredning, og så er lægerne herhjemme rigtig dygtige til at behandle den med succes.

Du har kræft

Majbritt var egentlig klar til en dejlig ferie med gæster i sommerhuset. Hun og klinik-partneren Alice skulle bare lige forbi en privatklink og scannes først. En sommergave de havde aftalt at give sig selv:

- Vi havde lige udgivet bogen ‘Plus 40 minus 10’ om overgangsalderen, og vidste godt, at brystkræft er et af vi kvinders bløde punkter. Så vi havde aftalt at blive tjekket, bare lige for en sikkerheds skyld, husker Majbritt.

Og det var ualmindelig heldigt, at de kom. For til sin store overraskelse fik Majbritt besked på, at der var ”noget” i det ene bryst, der skulle undersøges nærmere. Pludselig var sommergaven byttet ud med en kræftpakke!

Til venstre ses Majbritt Engell med sine børn og til højre ligger hun på hospitalet under sit kemoforløb. Foto: Privat

- Altså jeg var egentlig ret rolig omkring det. Jeg havde godt nok mærket noget tidligere, men det gik og kom, og derfor havde jeg bare tænkt, at det nok var en del af min hormonelle cyklus, siger Majbritt.

Men efter de indledende undersøgelser sprang bomben:

– Sygeplejersken sagde: ‘Du har fundet noget og det var flot. Det er desværre kræft og du skal have 24 kemobehandlinger det næste halve år, og du taber håret!’ Det var et kæmpe chok. Jeg tænkte bare: ‘Det kan ikke passe!’ Jeg kunne slet ikke holde ud at være i det rum, husker Majbritt om mødet på Rigshospitalet, hvor de hårde kendsgerninger kom på bordet:

To knuder med hormonfølsom brystkræft og et område på ti centimeter imellem dem med forstadier!

Annonce

Skal du dø, mor?

Derefter fulgte en uendelig lang uge, hvor det grimme budskab trængte ind, mens ultralyd, biopsier samt MR- og PET-scanninger skulle give svaret på det allervigtigste spørgsmål: Har det spredt sig?

- Det var ultimativt den værste uge i hele mit kræftforløb. Det er der, man ligger vågen om natten og overvejer, om man kommer til at se sine børn blive konfirmeret eller om ens elskede mand engang skal have en anden kone og alt det der. Uvisheden var forfærdelig, husker Majbritt, der også måtte tackle den svære samtale, ingen mødre ønsker: At fortælle sine tre børn på 2, 8 og 10 år, at mor er syg:

– Selv om jeg forsøgte at være nænsom med sandheden, så kom min mellemste dreng ofte og spurgte: Skal du dø, mor?! Og så måtte vi så snakke lidt om, at det skal vi alle, men at jeg i hvert fald ikke skulle dø af det her.

For heldigvis var der ingen spredning, og den viden gav Majbritt troen på, at hun kunne kæmpe sig igennem og sejre over kræften:

- Da det stod klart, havde jeg det bare sådan, at det her skal jeg nok klare! Det var noget andet, hvis det havde spredt sig til hjernen eller lever. Brystet kan vi undvære, og selvom kræften havde snydt mit immunforsvar, følte jeg, at jeg stod stærkt fysisk og mentalt i forhold til at klare det lange behandlingsforløb, jeg havde udsigt til, siger Majbritt.

Annonce

Kemo er min ven

Og der var i den grad udsigt til ny virkelighed med et langt farvel til hverdagen på klinikken og goddag til 24 portioner kemo i forskellig styrke og interval, 25 strålebehandlinger, en fjernelse af brystet med efterfølgende genoptræning og til sidst antistofbehandling. Plus 10 år oveni med anti-østrogen medicin, der sætter kroppen i kunstig overgangsalder for at hindre tilbagefald på den lange bane.

- Jeg talte med vores gamle landsholdsmålmand, Lars Høgh, der selv kæmper med kræften. Han lærte mig vigtigheden af at gøre kemo til min ven. Det er den, der skal redde os. Selv om det slår alt ihjel, imens det står på, så er det en lille pris at betale for at overleve. Så jeg besluttede at fejre hver eneste gang, jeg kunne tåle at få den. Det var en festdag med flag og pandekager på morgenbordet, og hvor jeg tog det pæneste tøj på, fortæller Majbritt, der ud udover den første tid med den skrappe ‘røde kemo’, kom relativt nådigt gennem kemoens mange bivirkninger.

I det hele taget må man sige, at det gamle ordspil ”Det er ikke, hvordan man har det. Det er hvordan man tar´ det” i sandhed passer på Majbritt Engell. Mens hun med fuld tillid lod lægerne om at fjerne kræften fra kroppen, tog hun selv ejerskab på den mentale del af processen ved at handle og bestemme selv.

Hold øje med brysterne tit og bliv tjekket, hvis der er den mindste mistanke. Det er livsvigtigt

Majbritt Engell

Så snart diagnosen var stillet, købte hun de første turbaner, som hun sammen med sin lille datter vænnede sig til at gå med. Og så røg alle krøllerne til fordel for et kronraget look, for Majbritt ville hverken byde børnene eller sig selv, at håret faldt af i totter under kemoen.

- Jeg har haft en svær opvækst, så jeg er grunddesignet som en overlever, der tænker: Ok, det her er mit lod, så hvordan kommer vi bedst videre herfra? Det blev meget vigtigt for mig at bevare normaliteten i familien og bevare mig selv undervejs, så vidt det var muligt. At prøve at være den friske, sporty, kvinde med overskud. Så børnene kunne kende deres mor, og Christian kunne kende sin kone, forklarer Majbritt, der endda fandt overskud til at dele kræft-forløbets udfordringer med sit store netværk på Facebook.

For at skabe det overskud brugte hun al sin viden fra sin faglige værktøjskasse: Om sund mad, der styrker immunforsvaret. Om bevægelse, der giver endorfiner og bedre søvn. Og om struktur, der skaber gode vaner:

- Jeg planlagde hver dag ligesom en arbejdsdag. Så rundt om alle aftalerne på sygehuset lagde jeg træning eller gåture og sunde måltider. Og så sov jeg til middag, så jeg var frisk, når børnene kom hjem.

Annonce

Tiden er kostbar

Nu er der gået 14 måneder, siden Majbritt fik brystkræft. Hun er erklæret kræftfri og har netop fået sin sidste antistofbehandling. Når hun ser tilbage, er der ingen tvivl om, at det har været en hård omgang, men det har også givet hende flere vigtige erkendelser, som hun tager med videre:

- Jeg blev tvunget ned i tempo og har lært ikke at presse mig selv til grænsen. Jeg vil fokusere endnu mere på at gøre de ting, der er vigtige og have tid til at være til stede med mine børn. Vi er her på lånt tid. You never know…! Det er virkelig blevet en fundamental følelse for mig nu.

Det blev sommer igen i år. Med smagsløg, der virker og hår på hovedet. Med en stigende formkurve og arbejde på deltid. Og med lettelse. Men selv om Majbritts veninde kalder hende for en ”Elite-smiley patient”, så kom hun selvfølgelig ikke helt uforandret ud på den anden side:

- Kroppen er forandret, men jeg føler mig fuldstændig som mig selv igen. Jeg passer godt på mig selv og er ikke bange. Jeg er bare på dupperne, når jeg tjekker det venstre bryst, siger Majbritt og understreger igen sit budskab om, at det dér med at være på dupperne, det skal alle kvinder være:

- Hold øje med brysterne tit og bliv tjekket, hvis der er den mindste mistanke. Det er livsvigtigt, slutter hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børn

Vuggestue lever i støjhelvede: - Vi kan ikke føre en samtale indenfor, selvom dørene er lukkede

Alarm 112

Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

Kultur

Forfatter Anders Bodelsen er død

Debat

Hvorfor bruger kommunen penge på løberuter i stedet for vores sikkerhed?

Debat

Narko på Frederiksberg – hvor stort er problemet?

Debat

Er Enhedslistens mulige indflydelse virkelig K's eneste våben i valgkampen?

Debat

Konservative bør forholde sig til virkeligheden i daginstitutionerne

Byliv

Ny café åbner på kendt hjørne: Her kan du få en bid af livet på landet

Debat

Kære konservative: Fortæl hvad I vil gøre for borgerne frem for skræmmekampagner

112

Mistænkelig adfærd vakte opsigt: To anholdt for heroin-salg på Frederiksberg

Nyhed

Nyt medie på Frederiksberg ser dagens lys

Kultur

Nu åbner STORM – Danmarks første museum for humor og satire

Annonce