Annonce
Debat

Hvis det stod til Konservative, var Frederiksberg Gymnasium blevet lukket

- Da Frederiksberg Gymnasiums andel (af elever fra ikke-vestlige lande, red.) i 2020 var på 38 procent, ville Konservatives politik altså betyde en midlertidig eller fuldstændig nedlæggelse af gymnasiet, skriver Ida Auken (S) og Malte Mathies Løcke (S). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Debat: Katarina Ammitzbøll (K) buldrer i et nyligt debatindlæg om regeringens gymnasiereform, der skal skabe en mere blandet sammensætning af gymnasieelever i klasselokalerne.

Reformens formål er, at unge fra forskellige etniske og indkomstmæssige baggrunde skal spredes bredere ud på landets gymnasier, så vi bliver ved med at mødes på tværs i vores uddannelsessystem.

Men den idé er Ammitzbøll mildest talt utilfreds med. Og imens hun fremmaner hypotetiske skræmmebilleder om transporttider på op til en time og beskyldninger om "millimeter-lighed", glemmer Ammitzbøll at fortælle om Konservatives egen løsning på den skæve elevfordeling.

Annonce

Konservative trak sig nemlig fra forhandlingerne om gymnasiereformen, da de ønskede at lukke for optag eller helt nedlægge gymnasier med en andel af elever fra ikke-vestlige lande på over 30 procent. Og da Frederiksberg Gymnasiums andel i 2020 var på 38 procent, ville Konservatives politik altså betyde en midlertidig eller fuldstændig nedlæggelse af gymnasiet med uoverskuelige konsekvenser for byens unge til følge.

Når flygtningedrengen går i klasse med lægedatteren på gymnasiet, så styrker det sammenhængskraften og fællesskabet.

Ida Auken (S), hovedstadsordfører og Malte Mathies Løcke (S), politisk ordfører på Frederiksberg

Heldigvis kunne Ammitzbøll og resten af Konservative ikke få flertal for deres politik i Folketinget. Vi har i stedet fået en langt bedre aftale, der sikrer en større balance i optaget på blandt andet Frederiksberg Gymnasium, og som blander ressourcestærke og socialt udsatte unge. Det er afgørende, hvis vi skal styrke den sociale mobilitet i Danmark.

Vi tror grundlæggende på, at mennesker fra forskellige steder i samfundet bør møde hinanden i dagligdagen. Når flygtningedrengen går i klasse med lægedatteren på gymnasiet, så styrker det sammenhængskraften og fællesskabet.

Resultatet af mere blandede og mangfoldige gymnasier er hverken mistrivsel eller ensomhed, som Konservative ellers påstår, men tværtimod en stærkere sammenhængskraft – både i Hovedstaden og i resten af landet.


Svar fra Katarina Ammitzbøll (K), MF:

Stod det til os, kunne de unge vælge frit.

Når man har en dårlig sag, er det oftest lettere at strø om sig med falske påstande. Det er således tilfældet, når Socialdemokratiet forsvarer deres aftale om at fratage de kommende gymnasieelever deres frie valg.

Men lad mig lige gøre det helt klart: Det Konservative Folkeparti ønsker selvfølgelig ikke at lukke gymnasier alene ud fra en procentsats. Vi vil hellere sætte målrettet ind, hvor problemerne er i stedet for at straffe de gymnasier, der fungerer – som for eksempel Frederiksberg Gymnasium, hvis rektor udtaler, at konsekvenserne af tvangsfordelingsaftalen "kan blive rigtig, rigtig grimt."

Det kan gøres ved et skærpet tilsyn med de problematiske gymnasier og ved at give ledelsen bedre rammer til at skabe attraktive miljøer. Hvis de faglige problemer er så store, og elevflugten så massiv over lang tid at gymnasiet ikke kan håndtere det, så må man i sidste konsekvens lukke det.

Én ud af fire elever pr. klasse på grundskolerne på Frederiksberg vil altså tabe i regeringens lighedslotteri, som kan sende dem på et gymnasie langt fra venner og fritidsaktiviteter.

Katarina Ammitzbøll (K), MF

Det er en bedre løsning end at straffe de børn, som bor steder, hvor det lokale gymnasie fungerer.

For tvangsfordeling kommer til at have en negativ effekt på de unge, som allerede nu mistrives som aldrig før. Jeg synes simpelthen ikke, det er 'børnenes statsminister' værdigt.

Godt nok skriver Socialdemokratiet, at "Resultatet af mere blandede og mangfoldige gymnasier er hverken mistrivsel eller ensomhed, som Konservative ellers påstår …" Men det er altså ikke noget, som vi finder på. Tvangsfordelingen er et teknokratisk makværk, som vil medføre mistrivsel, manglende motivation, øget frafald og en dårligere gymnasietid, lyder vurderingen for eksempel fra en bred vifte af eksperter.

Én ud af fire elever pr. klasse på grundskolerne på Frederiksberg vil altså tabe i regeringens lighedslotteri, som kan sende dem på et gymnasie langt fra venner og fritidsaktiviteter, så regeringen kan opnå sit mål med at få 'mere blandede og mangfoldige gymnasier'.

Det er ikke ordentligt. Hverken over for gymnasierne eller eleverne.

Annonce
Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling

Nu skal ikonisk vandtårn vækkes til live: Her er de vilde planer

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Frederiksberg

boligjagt For abonnenter

Kender du de skjulte smutveje? Her er 3 måder, du kan få foden indenfor på lejemarkedet

Debat

Vejen til et CO2-neutralt København stopper ved Værnedamsvej

Dalls analyse: Mette Frederiksens talepapir lugter af folketingsvalg

Byliv

I 15 år har kommunen ladt tomt baghus forfalde: Beboere drømmer om at bruge det til fælleslokale, men kommunen siger nej

Klumme

En stærk forkæmper for forsvaret – H.C. Haxthausens gravsted på Solbjerg Parkkirkegård

Trafik

Johannes har løsningen: - Sådan får vi færre fartsyndere på Frederiksberg

Butiksliv

Udvidet udeservering eller ikke udvidet udeservering? Nu er der truffet en beslutning

Virksomheder klynker over inflation - og tjener penge som aldrig før

112

Hørte du braget? Derfor var forsvaret til stede på genbrugspladsen Bispeengen

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Frederiksberg

Undgå køen For abonnenter

Copenhagen Marathon lukker gader på Frederiksberg på søndag: Sådan undgår du trafikkaos

Annonce