Annonce
Byliv

Hvad sker der med vores affald? Vi fulgte i hælene på tre skraldemænd og 800 kilo plast

Casper Chrillesen, Lars Johannsen og Johnny Larsen har netop afleveret dagens ladning af plast og kartoner hos Amager Ressourcecenter. Foto: Bo Børresen
Kan det overhovedet betale sig at sortere sit affald? Bliver det hele alligevel ikke bare hældt ned i ét stort hul? Vi satte os for at finde ud af, hvad der sker med plast og kartoner, når det har forladt Frederiksberg-borgernes skraldespande.

Lad os bare få aflivet myten med det samme: Sorteret affald bliver ikke blandet sammen på tværs af affaldstyper, når det har forladt borgernes skraldespande. Det forbliver sorteret og distribueres til en række forskellige anlæg afhængig af affaldstype.

FrederiksbergLIV fulgte en tirsdag formiddag i hælene på to bundrutinerede skraldemænd, Johnny Larsen og Lars Johannsen, samt eleven, Casper Chrillesen. Dagens program omfattede små 170 villaer fra Kochsvej i syd til Dronning Olgas Vej i nord, der skulle have afhentet dels plast og mad- og drikkekartoner og dels pap.

Opfordringen fra skraldemændene lyder på at putte plast og kartoner i plastikposer og bind knude på poserne. Ellers ender meget af det på vejen som her. Foto: Bo Børresen

Det blev alt i alt til 341 tømte skraldespande i løbet af en formiddag. Største udfordring var alt det løse affald, som ryger ved siden af skraldebilen, når spandene tømmes. I den forbindelse sender Lars Johannsen en lille bøn:

Annonce

- Det ville være en stor hjælp, hvis borgerne putter deres plastaffald og kartoner i plastikposer og i øvrigt husker at binde knude på poserne. På den måde undgår vi dels, at affaldet flyver om ørerne på os, når vi tømmer skraldespandene, og dels slipper vi for efterfølgende at skulle samle det tabte affald op fra vejen.

Lars Johannsen har 12 et halvt års erfaring som skraldemand. Det er halvt så lang tid som Johnny Larsen, der i april i år kunne fejre 25 års-jubilæum.

Adskillelsen bevares

Johnny Larsen sidder bag rattet, da skraldebilen ved 13-tiden forlader Frederiksberg med kurs mod Amager Ressourcecenter (ARC), hvor plast og mad- og drikkekartoner skal læsses af. Bilen vejes både inden og efter aflæsningen. På den måde står det klart, at Lars, Johnny og Casper har indsamlet tæt på 800 kilo plast i løbet af denne tirsdag formiddag.

Dit affalds første destination

Plast, mad- og drikkekartoner » ARC, Amager

Papir » HCS, Glostrup

Pap » HCS, Glostrup

Metal » H.J. Hansen, Prøvestenen (ydre Amager)

Glas » Reiling, Næstved

Mad » H.J. Hansen, Prøvestenen (ydre Amager)

Haveaffald » RGS Nordic, Amager (Selinevej)

Elektronik » ARC, Amager

Farligt affald » Smoka, Prøvestenen (ydre Amager)

Restaffald » ARC, Amager

Hvor meget pap, det er blevet til, finder vi ikke ud af den dag. For pappet skal ikke læsses af på Amager men derimod i Glostrup hos HCS. Havde bilen været lastet med metalaffald eller madaffald, så var turen gået til Prøvestenen på ydre Amager, mens glas fragtes til Reiling i Næstved og haveaffald til RGS Nordic på Selinevej, ligeledes på Amager.

De mange forskellige destinationer viser med al tydelighed, at de forskellige affaldstyper bevares adskilt.

Annonce

Sorteres i Tyskland

Tilbage på Amager Ressourcecenter bliver den aflæssede Frederiksberg-plast og de mange mad- og drikkekartoner presset hårdt sammen i kæmpe baller. Sidenhen bliver ballerne kørt til et anlæg nær Bonn.

I Tyskland bliver ballerne lukket op, og alt affaldet bredt ud for at blive sorteret ud i ikke færre end 12 forskellige plast- og papirfraktioner samt en bunke med restaffald. Restaffaldet kan for eksempel være madrester eller affald, som er blevet sorteret forkert ude i husstandene.

90 procent af affaldet sorteres af maskiner. Resten foregår manuelt.

I april i år rundede Johnny Larsen 25 år som skreldemand. Foto: Bo Børresen

De mange forskellige plasttyper vaskes og hakkes i småstykker - enten som flager (flakes) eller som små kugler (pellets), der anvendes i produktionen af ny plast. Cirka 75 procent af alt indsamlet plast bliver sendt til genanvendelse, hvor det indgår i produktionen af nye produkter.

De sorterede kartoner køres til et papiranlæg lidt længere mod vest nær grænsen til Belgien. På papiranlægget opløses kartonerne. Papirfibrene skilles fra og benyttes i produktionen af nye kartoner og andre papirprodukter. Nogle juice- og madkartoner har en indvendig belægning af enten plast eller aluminium. Også det bliver skilt fra og genanvendt.

Annonce

Sorteringsguide

Og lad os så lige slutte af med en stribe eksempler på, hvad det er, der skal i skraldespanden med plast og mad- og drikkekartoner: Plastflasker (uden pant), plastdunke (fra for eksempel rengøringsmidler eller shampoo), plastbakker, plastbøtter, plastlåg, plastposer (fra for eksempel slik) og bobleplast. Derudover kartoner fra mælk, yoghurt, juice og lignende samt madkartoner fra flåede tomater, bechamelsovs og lignende.

Plast og kartoner skal være tømt for madrester, men behøver ikke at være skyllet.

Affaldet læsses af hos Amager Ressourcecenter. 800 kilo plast og kartoner blev det til denne tirsdag formiddag. Foto: Bo Børresen

affald.frederiksberg.dk/sorteringsguide kan du søge på de enkelte varer/emballager - om så det er akvariegrus, bagepapir eller chipsposer - og finde ud af, hvilken affaldstype, der er tale om og dermed hvilken skraldespand, det skal sorteres i.

Og så lige et vigtigt budskab fra Johnny Larsen:

- Tomme pizzabakker skal ikke sorteres hverken som madkartoner eller som pap. Pizzabakker skal sorteres som restaffald.

Så skulle det være slået fast.

Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børn

Vuggestue lever i støjhelvede: - Vi kan ikke føre en samtale indenfor, selvom dørene er lukkede

Alarm 112

Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

Kultur

Forfatter Anders Bodelsen er død

Debat

Hvorfor bruger kommunen penge på løberuter i stedet for vores sikkerhed?

Debat

Narko på Frederiksberg – hvor stort er problemet?

Debat

Er Enhedslistens mulige indflydelse virkelig K's eneste våben i valgkampen?

Debat

Konservative bør forholde sig til virkeligheden i daginstitutionerne

Byliv

Ny café åbner på kendt hjørne: Her kan du få en bid af livet på landet

Debat

Kære konservative: Fortæl hvad I vil gøre for borgerne frem for skræmmekampagner

112

Mistænkelig adfærd vakte opsigt: To anholdt for heroin-salg på Frederiksberg

Nyhed

Nyt medie på Frederiksberg ser dagens lys

Kultur

Nu åbner STORM – Danmarks første museum for humor og satire

Annonce