Annonce
#72timer

Hjemløse kæmper med ensomhed og kedsomhed

Carsten Olesen fra Frederiksberg meldte sig til projektet 72 timer som hjemløs, som skal sætte fokus på og rejse penge til hjemløse. Og på trods af en bagkant var det en hårdere oplevelse, end den 46-årige tømrer havde ventet. Han oplevede særligt ensomheden og kedsomheden som to store ufordringer.  Foto: Jacob Crawfurd/Byrd
Carsten Olesen var indtil for få dage siden frivilligt hjemløs på Frederiksberg i 72 timer. Her fik han hurtigt en fornemmelse af, hvor meget ensomhed og kedsomhed fylder, når man lever på gaden. Det bekræfter Hus Forbi-sælger Samuel, som er tidligere hjemløs.

- Ensomheden og kedsomheden fyldte enormt meget for mig, da jeg var hjemløs. Jeg endte med at sidde rigtig mange timer på en bænk i en park og bare fodre fugle for at få tiden til at gå med et eller andet. Jeg kan godt forstå, hvis rigtige hjemløse ender med at komme ud i et misbrug, for tiden virker meget lang, når man ikke har noget, man skal.

Sådan siger Carsten Olesen, der for nyligt var frivilligt hjemløs på Frederiksberg i tre døgn for sammen med Hovedstadens Mediehus og Hus Forbi at sætte fokus på og rejse penge til hjemløse. Her var han hjemløs på samme vilkår som rigtige hjemløse, og på trods af at han pludselig ikke havde tag over hovedet, var netop ensomheden og kedsomheden noget af det, han kæmpede allermest med.

Det rammer rigtig hårdt

Og det er slet ikke underligt. Det siger Samuel, som er tidligere hjemløs og sælger af Hus Forbi.

- Ensomhed og kedsomhed er rigtig hårdt, når man er socialt udsat eller hjemløs, og har man ikke et misbrug, er det hundrede eller tusind gange værre, for så føles tiden meget lang, siger han.

Han fortæller, at han selv har haft et misbrug på et tidspunkt.

- Jeg har måske været bedre til at styre det end andre. Men hvis man skal have to øl hver dag for at fungere, så er det også et misbrug. For mig handlede bare om at komme igennem dagen, så den ikke føltes så lang.


Ensomhed og kedsomhed er rigtig hårdt, når man er socialt udsat eller hjemløs, og har man ikke et misbrug, er det hundrede eller tusind gange værre, for så føles tiden meget lang.

Samuel, Hus Forbi-sælger og tidligere hjemløs


Han påpeger, at ensomhed ikke kun rammer hjemløse, og at det er hårdt, uanset om du lever på gaden eller ej. Men der er én væsentlig forskel.

- Har man et almindeligt liv med skole eller arbejde, får man automatisk noget socialt samvær, siger Samuel.

Samuel er tidligere hjemløs, og han har selv oplevet, hvor hårdt ensomheden og kedsomheden rammer, når man lever på gaden. Foto: Hanne Bjørton

Heldigvis er der også veje ud af ensomheden og kedsomheden, fortæller han.

- Der står nogle gode mennesker klar til at tage imod en på herbergerne og hos Hus Forbi. Folk, der gerne vil tale med én. Så der er klart en støtte den vej fra. Og det kan virkelig give en et stort indhold at sælge Hus Forbi, pludselig har man noget at stå op til.

Annonce

En god snak

Og savner man nogle at snakke med, så er det ikke nogen dårlig ide at sælge Hus Forbi.

- Mange af dem, der jævnligt køber Hus Forbi, kan godt kan lide lige at få en snak. For en Hus Forbi-sælger kan man altid få en snak med, og de ved, at vi har tid. Ensomhed er jo ikke kun noget, der rammer hjemløse og socialt udsatte. Det rammer alle bredt, og der er nogle, der har brug for at snakke og læsse af. Det har jeg ofte oplevet i mine ni år som Hus Forbi-sælger. Nogle kan fortælle historier, som gør ondt. Og de ved, at vi har noget ballast og livserfaring, så vi ikke bliver skræmte over at høre deres fortælling.

Hus Forbi står også bag flere initiativer, som skal hjælpe hjemløse og socialt udsatte til at få et arbejde. Et af dem er Pant-for-Pant, som er en nonprofit flaskeindsamlingsservice, der giver dem  et konkret arbejde ved, at firmaer, institutioner, organisationer og private donerer deres flaskepant. Typisk vil det være Hus Forbi-sælgere, der ellers ikke har adgang til arbejdsmarkedet, men som her kan få adgang til meningsfuld beskæftigelse på en værdig måde.

Derfor #72 timer

Hus Forbi fejrer i år 25 års jubilæum. I den anledning sætter vi konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker, og har derfor sendt ni læsere ud i frivillig hjemløshed i tre døgn.

72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplevede problemer og udfordringer og berettede om oplevelserne på vores facebooksider. Vi følger op på oplevelserne og flere af emnerne frem til 12. maj.

Undervejs kan du som virksomhed donere 2.500 kroner eller mere til Hus Forbi ved at sende en email med det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk – så sender Hus Forbi en faktura retur. Din virksomhed får selvfølgelig navn i takkeartikler på alle vores medier. #72timer præsenteres i samarbejde med Hus Forbi.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Kvinde får konfiskeret bil, selvom det var hendes kæreste, der kørte vanvidskørsel i den  

Annonce