Annonce
Byudvikling

Helle, Bodil og Lis: Otte pladser på Frederiksberg opkaldes efter markante kvinder

Denne plads ved Peter Bangs Vej over for Diakonissestiftelsen opkaldes efter den tidligere diakonisse og forstander på Diakonissestiftelsen, Louise Conrings. Foto: Bo Børresen
En forstander, en gymnastikpædagog, en folkekær skuespiller og verdens første kvindelige kirkeminister er blandt de otte stærke kvinder, som inden længe får opkaldt en plads langs Den grønne sti på Frederiksberg efter sig.

Går man blot 100 år tilbage i tiden, så var der ikke mange kvinder, der var noget ved musikken i Danmark. Hverken når det gjaldt politik, erhvervsliv eller videnskab. Af samme grund er det et fåtal af veje, gader og pladser på Frederiksberg, som er opkaldt efter kvinder.

I begyndelsen af 1900-tallet begyndte der dog så småt at ske noget. Selvom det gik langsomt, satte kvinder i højere og højere grad deres præg på dagsordenen - både når det kom til politik, kultur, uddannelse og erhverv. Kvinderne var dog stadig i klart mindretal, så der skulle en særlig robusthed til for at begå sig blandt de mange høje herrer.

Den centrale plads, hvor Nordre Fasanvej og Finsensvej krydser hinanden, kommer til at hedde Natalie Linds Plads efter den tidligere Venstre-minister. Foto: Bo Børresen

Det er nogle af disse stærke kvindelige pionerer, som vi her 100 år senere i stigende grad hylder i Danmark, og hvis navne begynder at dukke op på vejskilte landet over. Således også på Frederiksberg, hvor hele otte markante kvinder snart får opkaldt hver deres plads efter sig.

Annonce

De otte små pladser ligger alle langs cykelstien 'Den grønne sti' fra Roskildevej/Dalgas Boulevard i vest til Rolighedsvej i øst.

De otte udvalgte kvinder

Lis Møller. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix

Lis Møller (1918-83)

Socialt engageret journalist og politiker, der repræsenterede Det Konservative Folkeparti. Medlem af Folketinget 1966-73 og igen fra 1981 og frem til sin død i 1983.

Lis Møller var initiativtager til flere væsentlige private sociale organisationer - blandt andet Boligfonden for Enlige Mødre og Danske Daginstutioner. Bosat på Frederiksberg i en række år og mor til Per Stig Møller, som også blev medlem af Folketinget og blandt andet udenrigsminister.

Placering for Lis Møllers Plads: Langs 'Den grønne sti' ved Roskildevej/Dalgas Boulevard

Clara Munck. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

Clara Munck (1914-84)

Medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse i hele 35 år (1946-81) for Det Konservative Folkeparti. Formand for socialudvalget fra 1951. Formand for skatteudvalget fra 1971.

Rådmand 1950-54 og 1958-78. Frederiksbergs første kvindelige 2. viceborgmester 1966-70. Formand for Frederiksberg Idræts-Union 1954-65, Frederiksberg Husmoderforening 1960-65 og Dansk Kvindesamfunds Frederiksberg-afdeling 1964-66. Medlem af Landstinget 1953 (et halvt år før Landstinget blev opløst). Medlem af Folketinget 1960-73.

Placering for Clara Muncks Plads: Langs 'Den grønne sti' ved Roskildevej/Borgmester Fischers Vej

Louise Conring. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Louise Conring (1824-91)

Forstander og diakonisse. Voksede op i Tyskland, hvor faderen havde sit arbejde. Dog afbrudt af lange perioder, som hun tilbragte hos sin morfar, oberst M. Braëm, på Rungstedgård. Louise Conring blev som første danske kvinde indviet til diakonissegerningen. Var med til at oprette og etablere Diakonissestiftelsen i Smallegade, hvor hun blev stedets første forstander.

Louise Conring karakteriseres som klog og viljestærk. I sin ledelse var hun streng og gammeldags i sin holdning til mandsplejen, hvor hun krævede særlige hensyn til søstrenes blufærdighedsfølelse. Begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Placering for Louise Conrings Plads: Langs 'Den grønne sti' ved Peter Bangs Vej/Diakonissestiftelsen

Nathalie Lind. Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix

Nathalie Lind (1918-99)

Venstre-politiker og minister under tre forskellige regeringer. Hun var socialminister 1968-71, justits- og kulturminister 1973-75 og justitsminister i 1978-79. Sidstnævnte i SV-regeringen ledet af Anker Jørgensen (S).

Nathalie Lind stod i spidsen for en modernisering af sociallovgivningen og var desuden engageret i ligestillingsarbejdet og det nordiske samarbejde. Chef for Den Sociale Ankestyrelse (1982-88). Hun boede på Frederiksberg i den sidste periode af sit liv og blev begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

Placering for Natalie Linds Plads: Langs 'Den grønne sti' ved Finsensvej/Nordre Fasanvej

Helle Virkner. Foto: Erik Holmberg/Ritzau Scanpix

Helle Virkner (1925-2009)

Gennem flere årtier en af Danmarks populæreste skuespillerinder. Huskes især i rollen som Elisabeth Friis i tv-serien 'Matador' og som fru Olsen i 'Huset på Christianshavn'.

Medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse 1974-82 for Socialdemokratiet. Ved kommunalvalget i 1981 stillede Helle Virkner op som partiets spidskandidat. Boede mange år på Egernvej på Frederiksberg. Gift med skuespiller Ebbe Rode 1949-59 og med statsminister Jens Otto Krag 1959-73. Var således dansk statsministerfrue 1962-68 og 1971-72.

Placering for Helle Virkners Plads: Langs 'Den grønne sti' ved Howitzvej

Bodil Koch. Foto: Willy Lund/Ritzau Scanpix

Bodil Koch (1903-72)

Politiker og samfundsdebattør. Blev valgt til Folketinget for Socialdemokratiet i 1947. Var medlem af Folketinget i hele 21 år. Bodil Koch blev verdens første kvindelige kirkeminister i den kortvarige Hedtoft-regering i 1950. I 1953 blev hun igen kirkeminister og var det i en uafbrudt række i de skiftende socialdemokratiske regeringer frem til 1966, hvorefter hun var kulturminister frem til 1968.

Bodil Koch har boet på Frederiksberg, blev viet i Solbjerg Kirke og begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

Placering for Bodil Kochs Have: Langs 'Den grønne sti' ved Solbjergvej/Holger Tornøes Passage

Karen Ankersted. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

Karen Ankersted (1859-1921)

Blandt de fire første kvinder, som i 1909 blev valgt ind i Frederiksberg Kommunalbestyrelse. Ligeså var Karen Ankersted blandt de fire første kvinder, der blev valgt ind i Folketinget i 1918. Hun repræsenterede alle årene Det Konservative Folkeparti.

Ankersted var især aktiv inden for skole- og socialpolitik. Det lykkedes hende i 1910 at medvirke til indførelsen af en kommunal skoletandpleje på Frederiksberg som det første sted i Danmark. Efter kommunalvalget i 1917 fik hun sæde i kommunens budget-, social,- og fattigudvalg, og 1909-17 var hun medlem af fattigkommissionen.

Placering for Bodil Kochs Plads: Langs 'Den grønne sti' ved Thorvaldsensvej

Helle Gotved. Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix

Helle Gotved (1912-2006)

Gymnastikpædagog og forfatter. Født på Frederiksberg og kvinden bag den såkaldte gotvedgymnastik. Datter af gymnastikdirektør Niels H. Rasmussen (1854-1924), der i 1898 lod Gymnastikhuset på Vodroffsvej 51 opføre.

Helle Gotved overtog i 1932 det nu fredede gymnastikhus, hvor hun senere udviklede gotvedgymnastikken, der hviler på hendes gymnastikpædagogiske værdier om det naturlige bevægelsesmønster. Helle Gotved boede hele sit liv i huset på Vodroffsvej, hvor der stadig er gymnastikhus. Aktiv til det sidste. Begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Placering for Helle Gotveds Plads: Langs 'Den grønne sti' ved Rolighedsvej

Annonce
Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling

Nu skal ikonisk vandtårn vækkes til live: Her er de vilde planer

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Frederiksberg

boligjagt For abonnenter

Kender du de skjulte smutveje? Her er 3 måder, du kan få foden indenfor på lejemarkedet

Debat

Vejen til et CO2-neutralt København stopper ved Værnedamsvej

Dalls analyse: Mette Frederiksens talepapir lugter af folketingsvalg

Byliv

I 15 år har kommunen ladt tomt baghus forfalde: Beboere drømmer om at bruge det til fælleslokale, men kommunen siger nej

Klumme

En stærk forkæmper for forsvaret – H.C. Haxthausens gravsted på Solbjerg Parkkirkegård

Trafik

Johannes har løsningen: - Sådan får vi færre fartsyndere på Frederiksberg

Butiksliv

Udvidet udeservering eller ikke udvidet udeservering? Nu er der truffet en beslutning

Virksomheder klynker over inflation - og tjener penge som aldrig før

112

Hørte du braget? Derfor var forsvaret til stede på genbrugspladsen Bispeengen

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Frederiksberg

Undgå køen For abonnenter

Copenhagen Marathon lukker gader på Frederiksberg på søndag: Sådan undgår du trafikkaos

Annonce