Annonce
112

Har fået nok af vanvidsbilister: Politiet tager nyt våben i brug

Københavns Politi tager nu nyt våben i brug mod vanvidsbilisterne. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Københavns Politi har indkøbt nyt våben, der skal hjælpe i kampen mod vanvidsbilister.

19-årige Emilie Hansen blev i juni kørt ihjel, da hun cyklede over et lyskryds på Amager, mens en vanvidsbilist kørte over for rødt med mere end 100 kilometer i timen. Nu har politiet fået nok af vanvidsbilister - og derfor tager de et nyt våben i brug.

For at styrke indsatsen mod høj fart og vanvidsbilisme har Københavns Politi indkøbt 12 nye lasere. De nye lasere kan "skyde" lægere - og de trafikanter, der kører med for høj fart, får derfor sværere ved at spotte fartmålerne, lyder det fra politiet.

- Med de nye lasere har vi fået et rigtigt godt arbejdsredskab. Det giver os bedre betingelser for at få stoppet de bilister, der kører for hurtigt, så de nye lasere er på den måde med til at højne sikkerheden i trafikken, siger vicepolitiinspektør Henning Pedersen, der er leder af Operativ Færdselsafdeling.

Annonce

Reglerne om vanvidsbilisme blev ændret den 31. marts. En skærpelse betyder, at kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel ved 100 km/t., kørsel med en hastighed på 200 km/t. eller derover - og spirituskørsel med en promille på over to nu giver politiet mulighed for at beslaglægge bilen på stedet. Også selvom bilen er ejet end en anden end føreren.

Hårdere straffe i venter

Fra 31. marts blev reglerne for vanvidsbilisme skærpet.

Følgende overtrædelser betragtes nu som vanvidskørsel:

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder
  • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder
  • Særligt hensynsløs kørsel
  • Kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel over 100 km/t.
  • Kørsel med en hastighed på 200 km/t. eller derover
  • Spirituskørsel med en promille over 2,00


Udvalgte strafskærpelser for vanvidskørsel efter færdselsloven – trådt i kraft 31. marts 2021:

  • Kap- og væddeløbskørsel er skærpet fra bøde til fængsel. Kap- og væddeløbskørsel vil som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år efter færdselsloven.
  • Skærpelse af straffen til fængsel for de groveste hastighedsforseelser - dvs. hvor hastigheden er - 200 km/t. eller derover ellermere end 100 procent for hurtigt, hvis hastigheden er mere end 100 km/t.
  • Overtrædelserne vil desuden som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse afførerretten i minimum 3 år.

De strengere regler har ført til 237 konfiskerede biler på bare tre måneder. Bilister i København tegnede sig for det største antal med 26 beslaglagte biler. Heraf 11 biler hvor der var en anden ejer end føreren.

Henning Petersen understreger da også, at man har et ekstra fokus på vanvidsbilisterne i København. Og især en gruppe af borgere boner her ud.

- Vi har haft stort fokus på vanvidsbilisme de seneste år, hvor vi jo desværre har set flere alvorlige og dødelige ulykker. Vi har set en tendens til, at der er nogle få – forholdsvis unge mænd – som ikke forstår alvoren, men betragter byen som deres egen legeplads. Det er fuldstændig utilstedeligt og en af årsagerne til, at høj fart er blandt vores højeste prioriteter i færdselsafdelingen, siger han.

Det er lasere som denne, der kan måle bilister på længere afstand, politiet nu tager i brug.

Henning Petersen understreger dog samtidig, at de nyindkøbte læsere ikke kun skal bruges mod vanvidsbilister.

- Laserne skal bruges i vores indsats mod vanvidsbilister – men også mod høj hastighed generelt. I langt størstedelen af vores sager, hvor bilister overtræder reglerne, er der heldigvis ikke tale om vanvidsbilisme, men mindre overtrædelser af fartgrænserne, siger han.


Vi har set en tendens til, at der er nogle få – forholdsvis unge mænd – som ikke forstår alvoren, men betragter byen som deres egen legeplads.

Henning Petersen, Københavns Politi


Oplever du, at der ofte bliver kørt for hurtigt på en strækning, kan du bestille en fartkontrol ved at klikke her

Annonce