Annonce
Lokalhistorie

H.C. Ørsteds Vej 10: Var hemmeligt hovedkvarter for det danske kriminalpoliti under besættelsen

H.C. Andersen i kælderen på H.C. Ørsteds Vej i færd med at brænde notater fra en gennemført sag. Lokalet rummer også en kasse håndgranater, en tønde patroner og et par maskinpistoler. Foto: A. E. Andersen/Ritzau Scanpix
Da Gestapo i 1944 opløste dansk politi, fortsatte indsamlingen af oplysninger om stikkere og landsforrædere med henblik på senere retsforfølgelse. Det hemmelige danske kriminalpoliti blev ledet af kriminalassistent H.C. Andersen og havde hovedkvarter på H.C. Ørsteds Vej 10C. Nu har lokale kræfter ophængt en mindeplade på husets facade.

Det var en velbevaret hemmelighed dengang, og det er det på sin vis stadig her 76-77 år senere. Men nu har lokale historieinteresserede kræfter besluttet at flere skal kende til det vigtige arbejde, som et hemmeligt dansk kriminalpoliti - med livet som indsats - udførte i baglokalet og i kælderen på H.C. Ørsteds Vej 10C.

Det hemmelige danske kriminalpoliti blev ledet af H.C. Andersen. 'H.C.' stod for indsamlingen af oplysninger om stikkere og landsforrædere. Foto: Frihedsmuseet

Hovedpersonen hed såmænd H.C. Andersen, og selvom der ikke er tale om den verdensberømte eventyrdigter, men om en aldrende kriminalassistent, så er det en spændende og respektindgydende historie, der gemmer sig bag den nyophængte mindeplade.

Løj sig seks år ældre

Under besættelsen 19. september 1944 blev det danske politi opløst, arresteret og ført til Københavns Frihavn, hvorefter det tyske politi, Gestapo, overtog de politimæssige opgaver indtil befrielsen i maj 1945. Størstedelen af de danske politifolk blev anholdt, og cirka 2.000 af dem blev sidenhen sendt i koncentrationslejre i Tyskland.

En del betjente undslap dog eller undgik arrestation af tyskerne. Disse betjente levede "under jorden" resten af krigen.


Det lykkedes at smugle H.C.'s kartotek ud af Politigården i København og få det anbragt i et nyt hemmeligt "hovedkvarter" beliggende på H.C. Ørsteds Vej 10C.


Blandt dem var kriminalassistent H.C. Andersen eller 'H.C.', som han blev kaldt. H.C. havde held med at lyve sig seks år ældre end de 54 år, han reelt var på arrestationstidspunktet. Det betød, at han uden videre undersøgelse fik udstukket et løsladelsespas, da Gastapochef Karl Heinz Hoffmann af uvisse grunde havde afgjort, at kun politifolk under 60 år skulle i koncentrationslejre.

Annonce

Skydevåben og håndgranater

I perioden 1940-44 havde H.C. stået for indsamling af oplysninger om stikkere og landsforrædere. Et arbejde han udførte i samråd med Frihedsrådet. Hensigten var, at de indsamlede data skulle anvendes i retsopgøret efter krigen.

Det lykkedes at smugle H.C.'s kartotek ud af Politigården i København og få det anbragt i et nyt hemmeligt "hovedkvarter" beliggende på H.C. Ørsteds Vej 10C. Den eksisterende forretning på H.C. Ørsteds Vej havde matteret facaderude og husede den københavnske afdeling af papirlageret 'Adolph Holst', der på den tid var en kendt papirvarefabrik med hovedkvarter i Aalborg.

Selve forretningslokalet indeholdt da også spil og andre papirvarer fra 'Adolph Holst', men i baglokalet og i kælderlokalet opbevarede det danske kriminalpoliti det hemmelige kartotek med opdaterede oplysninger om stikkere og landsforrædere.

Søren Kiær, der sammen med Jens Fleischer har taget initiativ til at markere fortidens vovede bedrifter på H.C. Ørsteds Vej, i færd med at skrue mindepladen op på bygningens facade. Foto: Bo Børresen

Lokalerne på H.C. Ørsteds Vej rummede også diverse skydevåben og håndgranater til forsvar i nødsituationer. I kælderen var lavet en flugtvej i form af en murgennembrydning til naboejendommen H.C. Ørsteds Vej 12.

Hovedkvarteret blev af åbenlyse grunde holdt yderst hemmeligt. Færre end 10 personer kendte til beliggenheden. Gestapo kendte til eksistensen af kartoteket og det hemmelige danske kriminalpoliti og brugte mange kræfter på at lokalisere det. Men det lykkedes dem aldrig at finde frem til lokalerne på H.C. Ørsteds Vej.

Hovedkvarteret var en samlecentral for oplysninger fra hele landet. Et landsdækkende netværk af politifolk "under jorden" assisterede med at indsamle oplysninger og foretage afhøringer efter aktioner udført af Gestapo eller deres håndlangere.

Annonce

Mindeplade afsløret

Umiddelbart efter befrielsen blev kartoteket overdraget til myndighederne, og H.C. fungerede som medlem af arrestationsudvalget under retsopgøret. Kort tid efter fik han titel af souschef for den nyoprettede danske efterretningstjeneste, og i 1947 blev han kriminalkommissær og leder af bedrageriafdelingen under Københavns Politi.

H.C. Andersen gik på pension som 70-årig i 1960 og døde 19. maj 1965. Han er begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Sådan tager den gyldne mindeplade på H.C. Ørsteds Vej 10C sig ud. På pladen står. "Her lå under besættelsen det hemmelige hovedkvarter for det illegale danske kriminalpoliti fra september 1944 til befrielsen maj 1945". Foto: Bo Børresen

27. maj 2021 blev afsløret en mindeplade på H.C. Ørsteds Vej 10C i respekt for det vigtige og farefulde arbejde, der blev udført i butikkens baglokale og kælder. I dag fungerer butikken som udstillingslokale for et jysk møbelfirma.

Denne artikel er blevet til med historisk bistand fra Søren Kiær, Jens Fleischer og Dines Bogø

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Kvinde får konfiskeret bil, selvom det var hendes kæreste, der kørte vanvidskørsel i den  

Annonce