Annonce
Byliv

Frederiksberg Hospital under overfladen: Kom med i dybet under hospitalet

Jens Thorsen er manden med nøglerne til Frederiksberg Hospital. Det har han været siden 1972. Foto: Bo Børresen
15. januar har Jens Thorsen været ansat på Frederiksberg Hospital i 50 år. Han er manden med nøglerne - også til hospitalets mange underjordiske gange. Vi tog den direkte vej til kappellet, himmelgangen og sekstimers rummet.

Bor du på Frederiksberg, så har du med garanti enten gået, cyklet eller kørt forbi Frederiksberg Hospital. Måske er du endda født der eller har været en tur forbi hospitalets skadestue.

Det kan også være, at du er en af de mange, som engang imellem går tur på Hospitalsgrunden og betragter de mange flotte træer og bygninger.

Belysningen er ikke lige god alle steder under overfladen på Frederiksberg Hospital. Foto: Bo Børresen

Men har du nogensinde tænkt over, hvad der foregår under jorden på den 150.000 kvadratmeter store grund?

Annonce

At der lige under dine fødder bugter sig kilometervis af gange og tunneler. Både de snørklede med spindelvæv i ansigtshøjde men også de brede "boulevarder" med plads i overhalingsbanen til hospitalssenge, når det skulle gå stærkt med at overflytte en sengeliggende patient fra én afdeling til en anden.

Står urørt

I dag ligger store dele af hospitalets underjordiske arealer ubrugte hen og bærer tydeligt præg af, at Frederiksberg Hospital synger på sidste vers.

Mange steder ser det ud som om, personalet har rejst sig og er gået til frokost for så aldrig at vende tilbage igen. Bordene er fyldte med effekter. Brune glasflasker med kemiske formler på etiketten, brugte kaffekopper, reagensglas og kolber hvis indhold er fordampet, en brugt brødkniv, åbne ringbind og små huskesedler. Væk er personalet.

Mange steder ser det ud som om, personalet har rejst sig og er gået til frokost for så aldrig at vende tilbage igen. Foto: Bo Børresen

Hospitalssenge står opmagasineret i lange rækker. I kapellet er der halvt nedbrændte lys i stagerne, og i det tilstødende lokale står en stribe salmebøger med 'Frederiksberg Hospital' skrevet i guld på omslaget.

Det såkaldte seks-timers rum er dog tomt - og godt for det. Rummet blev indtil for nylig brugt til at opbevare nyligt afdøde i, indtil en læge kom og erklærede patienten for klinisk død. Afdøde lå der i op til seks timer og havde såmænd også en snor, de kunne trække i for at tilkalde hjælp, hvis de alligevel ikke var helt døde.

Annonce

Fangeflugt

Arealerne under Frederiksberg Hospital kan groft sagt opdeles i to kategorier:

Der er de traditionelle hospitalsgange med tilstødende lokaler, som benyttes til transport, opbevaring, administration, forskning med videre. Og så er der de noget smallere gange - eller rettere tunneler - som indtil 2000 blev brugt til at transportere damp fra Frederiksberg Forbrændingsanstalt på den anden side af Nyelandsvej til hospitalet.

I dag er det fjernvarmerør, der breder sig i de mange hundrede meter lange tunneler. Rørene har god plads, for selvom tunnelerne er snørklede, så er der to meter til loftet og godt en meter i bredden.

Kælderens tunneler blev indtil 2000 brugt til at transportere damp fra den nærliggende Frederiksberg Forbrændingsanstalt til hospitalet. Foto: Bo Børresen

Der er med andre ord rigelig med plads til, at man kan gå rundt i tunnelerne. De kan for eksempel sagtens benyttes som flugtveje, og det var lige præcis, hvad danske modstandsfolk gjorde under 2. Verdenskrig.

Den tyske besættelsesmagt havde omdannet hospitalets fødeafdeling på Stockflethsvej til feltlazaret. ’Kriegslazarett Kopenhagen’ rummede primært sårede tyske soldater, men også en række danske modstandsfolk, som var blevet såret i konfrontationer med besættelsesmagten og hvis fremtid tegnede alt andet end lys.

Her var det så, at tunnelsystemet mellem Frederiksberg Hospitals bygninger gjorde ekstra gavn. Det lykkedes nemlig modstandsbevægelsen at befri nogle danske fanger, der flygtede via tunnelerne. Tyskerne opdagede dog ’lækken’ efter noget tid og afspærrede flugtvejene.

Annonce

Lukker og slukker

Tilbage til nutiden - og fremtiden. I sommeren 2021 underskrev Frederiksberg Kommune og Region Hovedstaden en aftale, hvori det fremgår, at kommunen køber Frederiksberg Hospital af regionen.

I 2025 er det dermed helt slut med hospitalsdrift på den enorme grund, som Jens Thorsen kender bedre end nogen anden - både over og under jorden. Han har haft sin faste sin gang på Frederiksberg Hospital i et halvt hundrede år. Helt præcist siden 15. januar 1972, hvor han tiltrådte med kort varsel.

Det giver vist sig selv, hvorfor denne gang kaldes for himmelgangen. Foto: Bo Børresen

Langt størstedelen af de 50 år har Jens Thorsen haft titel af portør. I dag kalder han sig for terrænformand. Selvom han for nylig er fyldt 70 år, så har Jens Thorsen ingen aktuelle planer om at stoppe.

- Det er hyggeligt at være her, og det har det altid været, understreger han.

Nu satser Jens Thorsen på at time sin pension med den planlagte lukning af Frederiksberg Hospital om tre år:

- Til den tid har jeg været her i næsten 54 år. Så regner jeg med, at det er mig, der lukker og slukker og smider dem her over skulderen, griner Jens Thorsen og rasler med sit store nøglebundt.

I det tilstødende lokale til kapellet står en stribe salmebøger med 'Frederiksberg Hospital' skrevet i guld på omslaget. Foto: Bo Børresen
Brune glasflasker med kemiske formler på etiketten side om side med kolber. Foto: Bo Børresen
Hospitalssenge står opmagasineret i lange rækker. Foto: Bo Børresen
Skrivebordene er forladte, men reagensglas, plastikbokse og en masse andre effekter står stadig fremme. Foto: Bo Børresen
Der er ikke længere kister i hospitalets kapel. Blot to såkaldte katafalker, hvor kisterne stod. Foto: Bo Børresen
Også kapellet kan tilgås via hospitalets kælder. Foto: Bo Børresen
Hospitalets tunneler blev benyttet som flugtveje af danske modstandsfolk under 2. Verdenskrig. Foto: Bo Børresen


Annonce
Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling

Nu skal ikonisk vandtårn vækkes til live: Her er de vilde planer

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Frederiksberg

boligjagt For abonnenter

Kender du de skjulte smutveje? Her er 3 måder, du kan få foden indenfor på lejemarkedet

Debat

Vejen til et CO2-neutralt København stopper ved Værnedamsvej

Dalls analyse: Mette Frederiksens talepapir lugter af folketingsvalg

Byliv

I 15 år har kommunen ladt tomt baghus forfalde: Beboere drømmer om at bruge det til fælleslokale, men kommunen siger nej

Klumme

En stærk forkæmper for forsvaret – H.C. Haxthausens gravsted på Solbjerg Parkkirkegård

Trafik

Johannes har løsningen: - Sådan får vi færre fartsyndere på Frederiksberg

Butiksliv

Udvidet udeservering eller ikke udvidet udeservering? Nu er der truffet en beslutning

Virksomheder klynker over inflation - og tjener penge som aldrig før

112

Hørte du braget? Derfor var forsvaret til stede på genbrugspladsen Bispeengen

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Frederiksberg

Undgå køen For abonnenter

Copenhagen Marathon lukker gader på Frederiksberg på søndag: Sådan undgår du trafikkaos

Annonce