Annonce
Klumme

Fra klunkehjem til ”scandi living”

Therese Waltersdorff er 49 år og bor på Frederiksberg med manden, Michael. Sammen har de to børn på henholdsvis 19 og 14 år. Therese har en lang, kommerciel karriere bag sig fra mediebranchen, senest Dagbladet Børsen, og arbejder i dag som underviser og rådgiver med fokus på forbedringsprocesser. Privatfoto

Da jeg for efterhånden 25 år siden flyttede til Gammel Kongevej, boede Fru Kierkegaard i en opdelt lejlighed med delt badeværelse som min nabo. Det var altid fascinerende at møde hende på trappen, for hun var en storyteller af guds nåde, og man blev altid suget ind i fortidens univers, for det var dér, hun levede.

Lidt på samme måde, som jeg oplevede, at Frederiksberg gjorde dengang. Jeg var nemlig flyttet til Frederiksberg fra Charlottenlund i jagten på noget mere urbant og fremsynet, og de første mange år levede virkeligheden ikke op til forventningerne.

Tilbage til Fru Kierkegaard. Hvis du synes, efternavnet lyder bekendt, så er den ikke helt gal. Fru Kierkegaard var nemlig enke af Aage Kierkegaard, som var filosoffen Søren Kierkegaards nevø. Da jeg flyttede ind som hendes nabo, mener jeg, at han havde været død i 40 år (han havde været en del ældre end hende), og hans portræt hang i alle hendes tre rum i hendes klunkehjem.

Annonce

Indtil jeg en dag var så heldig at komme på besøg hos hende, havde jeg altid undret mig, når jeg kiggede på hendes vinduer fra gaden. Der var nemlig plastik for, og man fornemmede, at der ikke havde været en solstråle på besøg i mange årtier. Inde i lejligheden blev det tydeligt, at min formodning holdt stik.


Jeg synes, at udviklingen i lejligheden ved siden af er en god metafor for, hvad jeg oplever, Frederiksberg har været igennem de seneste 25 år. En gennemgående renovering – af selvopfattelse, befolkningssammensætning og tilbud til borgerne.

Therese Waltersdorff


Fru Kierkegaard havde med Aage Kierkegaard drevet en vinbutik i en af butikkerne i ejendommen. På det tidspunkt, som vel er mere end 70 år siden, var det bestemt ikke den brede befolkning, der havde smag for de dyre dråber. Derfor var det prominente gæster som Storm P., der efter sigende var en af de frekvente kunder i butikken, som årtier efter skulle vise sig at have været ”first mover”.

I dag er de to lejligheder med delt badeværelse slået sammen, de plastikbeklædte vinduer er erstattet af termoruder, og lejligheden fremstår lys og moderne. Minderne af Fru Kierkegaard fremstår som et fjernt, drømmende minde. Tilbage står beviset på, at forandring, fornyelse og forbedring er uundgåeligt.

'Alle vil Udvikling - ingen vil Forandring' skulle Søren Kierkegaard have sagt. Når jeg ser et citat af Søren Kierkegaard, tænker jeg i sagens natur ofte på Fru Kierkegaard og alle hendes historier, som hun gavmildt delte ud af, foruden Jamaicarullerne fra Irma, som hun altid kvitterede med som tak, når jeg hjalp hende op af trapperne med hendes dagligvareindkøb.

Jeg synes, at udviklingen i lejligheden ved siden af er en god metafor for, hvad jeg oplever, Frederiksberg har været igennem de seneste 25 år. En gennemgående renovering – af selvopfattelse, befolkningssammensætning og tilbud til borgerne. Jeg oplever, at kommunen er blevet mere visionær, involverende og har fået større tiltrækningskraft. Jeg er faktisk stolt af at bo lige her og føler, at vi er på vej det rigtige sted hen. Men som citatet ovenfor hentyder til, kræver udvikling nogle ofre på den korte bane.

Hvilket Frederiksberg vil du gerne bo i om 25 år? Og hvordan kan du påvirke udviklingen ved konkrete handlinger i den retning, du ønsker? Vi har alle magt i form af vores adfærd og Dankort. Husk at bruge den, så du er med til at skabe præcis det liv, du ønsker på Frederiksberg – også i fremtiden.

Annonce
Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

Frederiksberg

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Ny langøret beboer: Hare har slået sig ned i Lindevangsparken

Byliv

Haps haps: Rullende pizzeria er rykket ind på fornem adresse

Debat

Det er ikke kun bilister, der kører vanvittigt

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Byliv

Isnende lækkerier: Fem issteder på Frederiksberg, som du bør lægge vejen forbi

Byliv

Sådan bruger vi Frederiksberg om sommeren

Byliv

Ny fisk i farvandet: Nu kan du få lækker seafood på Smallegade

Klumme

Fra postnummer til identitet

Kultur

Charlottes drøm om udeservering på Bartof Station er knust: - Det betyder, at vi vil være nødt til at lukke

Klumme

I Frederik VIs kølvand – bådfarten i Frederiksberg Have

Byliv

Nu bliver det lynende hurtigt at lade bilen op på Frederiksberg

Annonce