Annonce
Kommentar

Derfor tabte Aggesen. Derfor vandt Vindfeldt

Simon Aggesen fik 5.436 personlige stemmer, og Konservative gik to mandater frem. Men Aggesen og Konservative kunne ikke tælle til 15, og må afgive borgmesterposten. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kort sagt, så tabte Aggesen fordi Konservative var de eneste, der bar til det borgerlige bål. Så enkelt er det. Og de der ønskede et alternativ, sagde det tydeligt. Det dufter af blokpolitik på fremtidens Frederiksberg.

Jan E. Jørgensen og Venstre formåede heller ikke ved dette valg at opstille en toer på listen, der var i nærheden af et flot valg, og dermed langt fra at smide to stærke mandater i den borgerlige pulje. Og så kan det godt være, at Jan E. Jørgensen på facebook bryster sig af, at have slået sin egen rekord, hvad angår personlige stemmer. Det rokker ikke ved, at Venstre ikke bringer nok til bordet - endda ved et valg hvor Venstre ellers står flot på landsplan, men går tilbage på Frederiksberg.

Dét, lagt sammen med lokal nedsmeltning hos Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der begge gik markant tilbage i forhold til sidste valg, og et Nye Borgerlige, der slet ikke vinder indpas på Frederiksberg, så kommer Konservative til at stå alene og trække læsset alene på den borgerlige flanke.

Annonce

Radikale gik tilbage i forhold til det seneste valg, selvom de også har været tydelige i opposition. Men borgerne der ønskede noget andet, ønskede noget helt andet. Rød politik. En anden politik

Jesper Gisli, chefredaktør


Partiet går to mandater og 2.612 stemmer frem i forhold til sidste valg. Partiet går over tre procent frem til at trække 40,3 procent af byens stemmer. Og endda det bedste lokale valg for partiet siden 2001.

De stemmetal cementerer endvidere, at Simon Aggesens meget omtalte boligsag ikke skadede Konservative spor. Spørgsmålet til Aggesen i de sene nattetimer på valgnatten ville være relevant, hvis Konservative gik tilbage - men nu må det forstumme, med den fremgang til partiet.

Aggesen derimod fik med sine 5.436 personlige stemmer, et personligt valg der var det laveste for en siddende borgmester i mange, mange år. I 2001 fik Mads Lebech imponerende 16.934 personlige stemmer. Siden Lebechs to flotte valg i 2001 og 2005, har Jørgen Glenthøj fået henholdsvis 7.176, 7.956 og senest 6.124 personlige stemmer i 2017, og nu Aggesen med 700 færre personlige stemmer end Glenthøjs seneste valg.

Skyldes det boligsagen eller andre lidet flatterende sager? Måske. Eller også har Frederiksbergs konservative vælgere siden 2001 stemt mindre bykonge og mere parti. Med det bedste valg siden 2001 for partiet, kunne dette godt være tilfældet.

Og hvorfor vandt Michael Vindfeldt og det røde flertal? Det gjorde de fordi, de der ønskede et alternativ til det borgerlige flertal, markerede og manifesterede det som sjældent set før.

Socialdemokratiet gik flot frem lokalt, og det endda ved et valg, hvor S fik vælgerlussinger alle steder omkring Frederiksberg. Det taler sit eget tydelige sprog i forhold til ønsket om et alternativ. Og Enhedslisten buldrede frem. Det gjorde de alle steder, så det var i høj grad også en landstendens. Men dygtige og populære Pelle Dragsteds indtræden på Frederiksberg, har nok ikke skadet hos de røde vælgere der ville have et alternativ. Radikale gik tilbage i forhold til det seneste valg, selvom de også har været tydelige i opposition. Men borgerne der ønskede noget andet, ønskede noget helt andet. Rød politik. En anden politik.

Om vi får det, med et snævert flertal på 15-14 mellem blokkene og traditionen om at være enige i byrådssalen i langt, langt de fleste sager, må tiden vise.

Annonce
Narko

Pakkeshop på Frederiksberg fungerede som narko-bule - kilovis af stoffer blev sendt til udlandet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Politik

Overblik: Så er formandsposterne fordelt

Politik

Aggesen raser over Vindfeldt: Vi er blevet mødt af lukkede døre og hold kæft-bolsjer

Byliv

Månedens Buket: Nabila forkæler sine naboer med hjemmelavet mad og masser af omsorg

Byliv

Dagens låge: FrederiksbergLIV's julekalender

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Gratis koncert til alle

Dårlige corona-nyheder, men sådan må det være: Ikke flere publikummer til Hjalmer-koncert torsdag

Samfund

Vindfeldt om svigt på handicapområdet: - Det skal være lettere at få hjælp på Frederiksberg

Byudvikling

Søndermarkskolen får ny gymnastiksal - og den er ikke som de andre

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

90 års fødselsdag

Se med på torsdag på frederiksbergLIV.dk: Lokale musikere varmer op for Hjalmer

Debat

Valganalyse: Chefredaktøren tager helt fejl

Debat

S: Farten skal ned på Frederiksberg!

Annonce