Annonce
Klumme

Byen & Præsten: Det er også deres by

Sognepræst Michael Brautsch. Pr-foto

Byen & Præsten: Hvornår er en by en by? Ja, ordbogen giver følgende beskrivelse: ”Et tæt bebygget område med gader, boliger og andre bygninger, som er centrum for handel, administration og kultur.”

Frederiksberg er Danmarks femte største by med næsten 105.000 indbyggere, størrelsesmæssigt mellem Aalborg og Esbjerg, og samtidig landets tættest befolkede kommune på blot 8,1 kvadratkilometer.

Men alt dette bliver lidt klinisk, for man kunne også sige, at en by er en samling af hjem. Her kan jeg lukke døren, her kan jeg spise og sove og soignere mig, og her kan jeg forhåbentlig føle mig tryg og være privat.

Annonce

For en lille del af befolkningen består hjemmet blot af en sovepose på et stykke pap, nogle indkøbsposer med alt jordisk gods og måske en indkøbsvogn lånt i et af velfærdsstatens bugnende supermarkeder.

Den kække landevejsridder med barnevogn og medaljer og muntre skilte med dyrekøbt livsvisdom, såsom ”øl er øl”, ses ikke på Falkoner Allé eller i Lindevangsparken. Den skæggede skærsliber, der kom på besøg i mit barndomshjem og fik en stor madpakke af mor, er bogstavelig talt en uddøende, eller måske helt uddød race.


De har brug for tryghed og varme altid – og ikke mindst nu, hvor temperaturerne falder.

Michael Brautsch

Mennesker i sådanne udsatte livssituationer lever i gennemsnit 19 år kortere end vi andre, og den sorgløse vagabond har vel aldrig rigtig eksisteret, for der findes ikke hjemløshed uden skrammer og ar på sjælen, misbrug eller psykiske udfordringer.

På Frederiksberg har vi et såkaldt opsøgende gadeteam, der har kontakt til de mennesker, der lever på gaden. I skrivende stund har vi tre gadesovere i byen, og på byens herberger bor der cirka 20 Frederiksberg-borgere.

Der er naturligvis et stort mørketal, for vi har også en del unge, der er flyttet hjemmefra, og som sover på sofaer og madrasser rundt om hos venner og bekendte. De er såkaldte ”sofasurfere”, og hvis det varer alt for lang tid med at få foden under eget bord, så kan det være en særdeles usund begyndelse på voksenlivet, for hvis der heller ikke er fast arbejde eller uddannelse, er det svært at komme ordentlig i gang med voksenlivet. Og der bliver flere og flere hjemløse i Danmark.

Takket være et omsorgsfuldt arbejde, har vi ikke så mange på Frederiksberg. Men de er her, og byen er også deres by, selvom deres hjem ikke ligner dit og mit. De har brug for tryghed og varme altid – og ikke mindst nu, hvor temperaturerne falder.

Tænk på det, næste gang du får muligheden for at få en snak med ham eller hende, der sælger ”Hus Forbi” på dit lokale gadehjørne. Det kunne være, der gemte sig en historie, vi alle kunne lære af.

Annonce
Narko

Pakkeshop på Frederiksberg fungerede som narko-bule - kilovis af stoffer blev sendt til udlandet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Politik

Overblik: Så er formandsposterne fordelt

Politik

Aggesen raser over Vindfeldt: Vi er blevet mødt af lukkede døre og hold kæft-bolsjer

Byliv

Månedens Buket: Nabila forkæler sine naboer med hjemmelavet mad og masser af omsorg

Byliv

Dagens låge: FrederiksbergLIV's julekalender

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Gratis koncert til alle

Dårlige corona-nyheder, men sådan må det være: Ikke flere publikummer til Hjalmer-koncert torsdag

Samfund

Vindfeldt om svigt på handicapområdet: - Det skal være lettere at få hjælp på Frederiksberg

Byudvikling

Søndermarkskolen får ny gymnastiksal - og den er ikke som de andre

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

90 års fødselsdag

Se med på torsdag på frederiksbergLIV.dk: Lokale musikere varmer op for Hjalmer

Debat

Valganalyse: Chefredaktøren tager helt fejl

Debat

S: Farten skal ned på Frederiksberg!

Annonce