Annonce
Klumme

Bøghs historiske hjørne: Sognets aktive mødested – menighedshuset i Pile Allé

Menighedshuset i Pile Allé. Foto: Nikolaj Bøgh

Ved siden af Frederiksbergs smukke præstegård finder man i dag Frederiksberg Sogns statelige, gule menighedshus.

Oprindeligt lå der på begge grunde en lang lav bindingsværksbygning, som var opført kort efter kirkens færdiggørelse i 1734. Bygningen rummede den ældste præstegård samt Frederiksbergs første skole, en såkaldt degneskole, hvor degnen ved Frederiksberg Kirke var lærer, og som blev drevet af kirken. Her gik blandt andre forfatteren Adam Oehlenschläger i skole.

Kirken og bindingsværksbygningen var de eneste bygninger i den oprindelige landsby langs Allégade, der lå i Pile Allé, vest for runddelen, men der er ingen tvivl om, at dette område med kirken og skolen har haft stor betydning for livet i landsbyen.

Annonce

Den nordlige del af bygningen blev nedrevet, da den nuværende præstegård blev opført i 1825, men skolen fortsatte på stedet nogle år endnu.

I 1863 fik den nydannede Frederiksberg Kommune sin første moderne skole – folkeskole kan man godt kalde det – på Falkoner Allé, som erstattede degneskolen og overførte kirkens drift af skolen til kommunen.

Menighedshuset er den dag i dag et særdeles aktivt mødested og aktivitetshus for sognet.

Nikolaj Bøgh

Endnu i nogle år stod den gamle skole i Pile Allé, men i 1912 blev den nedrevet og erstattet af menighedshuset. Arkitekten bag den nye bygning var Kristoffer Varming.

Som mange af tidligere tiders arkitekter var han uddannet håndværker, og gik efter sin tømreruddannelse på Det Tekniske Selskabs Skole. Herefter blev han optaget på Kunstakademiets arkitektskole, hvor han blev færdig i 1892.

Kristoffer Varming var fætter til arkitekten Martin Nyrop, som navnlig er kendt for at have tegnet Københavns Rådhus, og ligesom denne var hans stil historicistisk, og han havde en ambition om at videreføre de klassiske danske byggetraditioner. Han har tegnet mange offentlige byggerier, ikke mindst en del kirker og menighedshuse. På Frederiksberg er Solbjerg Kirke nok hans væsentligste værk (1907-8).

De fleste af Varmings ældre bygninger blev opført i røde mursten, men omkring 1910 begyndte han at tegne mere barokprægede, pudsede bygninger, inspireret af arkitekten Ulrik Plesner, som vi blandt andet kender for en række af de klassiske gule bygninger i Skagen.

Menighedshuset er lidt "i familie" med dem med sine gule mure og det karakteristiske gavlparti midt på facaden med en sandstensopbygning omkring døren og vinduet ovenover, der kan minde om barokkens kombinerede altertavle og prædikestol, som vi for eksempel har det i Frederiksberg Kirke.

Menighedshuset er den dag i dag et særdeles aktivt mødested og aktivitetshus for sognet, som udover kirkekontor lægger lokaler til blandt andet spejdere, foredrag, seniorklub, spirekor, kravleklub og meget andet.

Annonce
Narko

Pakkeshop på Frederiksberg fungerede som narko-bule - kilovis af stoffer blev sendt til udlandet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Politik

Overblik: Så er formandsposterne fordelt

Politik

Aggesen raser over Vindfeldt: Vi er blevet mødt af lukkede døre og hold kæft-bolsjer

Byliv

Månedens Buket: Nabila forkæler sine naboer med hjemmelavet mad og masser af omsorg

Byliv

Dagens låge: FrederiksbergLIV's julekalender

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Gratis koncert til alle

Dårlige corona-nyheder, men sådan må det være: Ikke flere publikummer til Hjalmer-koncert torsdag

Samfund

Vindfeldt om svigt på handicapområdet: - Det skal være lettere at få hjælp på Frederiksberg

Byudvikling

Søndermarkskolen får ny gymnastiksal - og den er ikke som de andre

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

90 års fødselsdag

Se med på torsdag på frederiksbergLIV.dk: Lokale musikere varmer op for Hjalmer

Debat

Valganalyse: Chefredaktøren tager helt fejl

Debat

S: Farten skal ned på Frederiksberg!

Annonce