Annonce
Klumme

Bøghs historiske hjørne: Overkirurgens buste - udført af den store kvindelige billedhugger

Bronzebuste af Ludvig Kraft. Foto: Nikolaj Bøgh

Drejer man til højre ad Vej 2, når man har passeret gennem portbygningen til Frederiksberg Hospital, møder man hurtigt en karakteristisk bronzebuste, hvor soklen fortæller, at der er tale om Ludvig Kraft, som var overkirurg ved Frederiksberg Hospital 1903-1929.

Kraft havde kunstneriske anlæg, men det blev alligevel medicin, han valgte at studere, og han tog lægeeksamen 1886. Han arbejdede først på Almindeligt Hospital i Amaliegade og senere på Kommunehospitalet, inden han kom til det gamle Frederiksberg Hospital, som lå ved nuværende Howitzvej med indkørsel omtrent for enden af Hospitalsvej.

Her uddannede han sig til kirurg under overlæge Frantz Howitz, som både var kirurg og Nordens første gynækolog, og senere etablerede det meget anerkendte Frederiksberg Fødehjem i området.

Annonce

Anne Marie Carl Nielsen er formentlig den mest betydningsfulde kvindelig danske billedhugger nogensinde, og hun skabte store offentlige monumenter og havde udstillingsaktivitet og fik bestillingsarbejder på linje med hendes mest fremtrædende mandlige kolleger.

Nikolaj Bøgh

I 1891 forsvarede Kraft sin doktordisputats om ”Experimentel-pathologiske Studier over akut Peritonitis”, og han blev herefter ansat som reservekirurg på Kommunehospitalet, inden han i 1903 blev overkirurg ved det nyopførte Frederiksberg Hospital ved Nordre Fasanvej. 

I de følgende mere end 25 år gik han her en lang, frugtbar karriere, hvor han konstant udviklede sin faglighed og var en meget anerkendt kliniker, kirurg og administrator på hospitalet, som var kendt for sit behagelige, varme væsen, og fungerede en engageret og inspirerende lærer for nye kirurger, som landet over videreførte det banebrydende arbejde, han havde begyndt på Frederiksberg Hospital.

Sin faglighed holdt han ved lige gennem talrige studierejser, videnskabelige artikler og medlemskab af forskellige faglige selskaber. Kraft var også kendt som en overlæge, der i en for tiden helt usædvanlig grad anerkendte sygeplejerskernes meget store betydning for en velfungerende hospitalsdrift.

Busten er udført af billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen, som i nogle år havde atelier på Vodroffsvej, hvor hun også boede med sin mand, komponisten Carl Nielsen. På det tidspunkt hvor hun udførte busten af Ludvig Kraft, boede og arbejdede hun dog i Frederiksholms Kanal i den store kunstnerbolig med tilhørende atelier, hun havde fået stillet til rådighed af staten i 1915. 

Anne Marie Carl Nielsen er formentlig den mest betydningsfulde kvindelig danske billedhugger nogensinde, og hun skabte store offentlige monumenter og havde udstillingsaktivitet og fik bestillingsarbejder på linje med hendes mest fremtrædende mandlige kolleger. Hendes hovedværk er rytterstatuen af Christian IX på Christiansborg Slots ridebane, som blev opstillet i 1927.

Hun er en kunstner, som der de senere år er opstået fornyet interesse for, og for tiden er der en stor udstilling med hendes værker på Glyptoteket, som dog desværre ikke lige nu kan beses på grund af coronanedlukning.

Annonce
Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling

Nu skal ikonisk vandtårn vækkes til live: Her er de vilde planer

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Frederiksberg

boligjagt For abonnenter

Kender du de skjulte smutveje? Her er 3 måder, du kan få foden indenfor på lejemarkedet

Debat

Vejen til et CO2-neutralt København stopper ved Værnedamsvej

Dalls analyse: Mette Frederiksens talepapir lugter af folketingsvalg

Byliv

I 15 år har kommunen ladt tomt baghus forfalde: Beboere drømmer om at bruge det til fælleslokale, men kommunen siger nej

Klumme

En stærk forkæmper for forsvaret – H.C. Haxthausens gravsted på Solbjerg Parkkirkegård

Trafik

Johannes har løsningen: - Sådan får vi færre fartsyndere på Frederiksberg

Butiksliv

Udvidet udeservering eller ikke udvidet udeservering? Nu er der truffet en beslutning

Virksomheder klynker over inflation - og tjener penge som aldrig før

112

Hørte du braget? Derfor var forsvaret til stede på genbrugspladsen Bispeengen

Frederiksberg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Frederiksberg

Undgå køen For abonnenter

Copenhagen Marathon lukker gader på Frederiksberg på søndag: Sådan undgår du trafikkaos

Annonce