Annonce
Klumme

Bøghs historiske hjørne: Genbrug af stjernearkitektens flotte træbarakker

Foto: Nikolaj Bøgh

Frederiksberg Hospitals grund rummer mange spændende historier og bevaringsværdige gamle bygninger. En helt særlig historie finder man i de to gråmalede træbarakker, som er placeret i grundens sydvestlige hjørne af hospitalet tæt ved rundkørslen ved Nyelandsvej.

De blev oprindeligt opført til Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstillingen i Kjøbenhavn, som fandt sted i 1888 i det område, hvor man senere opførte Københavns Rådhus og anlagde Rådhuspladsen.

Initiativtager var Philip Schou, direktør for Den Kongelige Porcelænsfabrik og formand for Industriforeningen, og komitéen bag udstillingen omfattede hele 29 organisationer.

Annonce

De blev opstillet på hospitalsgrunden i 1901 og indrettet til en midlertidig afdeling for patienter med skarlagensfeber som en del af en særlig aftale mellem Københavns Amts Sygehus, der allerede lå i området, og Frederiksberg Hospital, som endnu ikke var flyttet hertil.

Nikolaj Bøgh

 Udstillingen var en enorm begivenhed i København, som i løbet af sommeren 1888 tiltrak ikke mindre end 1,3 millioner gæster. Det, de kunne opleve i de mange midlertidige bygninger i området, der var opført til lejligheden, var 6000 fabrikanter, der viste deres kunnen inden for alskens områder, og som navnlig fokuserede på alle de nye fremskridt inden for tidens teknologi- og industriprodukter. 

Man kunne prøve at telefonere og opleve elektrisk lys, som var helt nyt og moderne. Der var dampmaskiner, et helt mejeri i funktion, ballonopstigninger og en tungdykkerdemonstration.

Den store træhovedbygning rummede især dansk kunstindustri, som landet var stolt af, herunder ikke mindst kongeligt porcelæn.

I de mange andre bygninger kunne man også stifte bekendtskab med alt fra tændstikker over konserves til øl, korsetter, klaverer og hestevogne. Mange andre lande havde også pavilloner på udstillingen, blandt andet var der en meget imponerende russisk pavillon.

Da udstillingen lukkede, blev alle bygningerne taget ned, men en del af dem blev helt eller delvist genanvendt i andre sammenhænge. De to træbarakker var ligesom blandt andet udstillingens centralbygning tegnet af ingen ringere end arkitekten Martin Nyrop, som senere stod bag Københavns Rådhus. 

De blev opstillet på hospitalsgrunden i 1901 og indrettet til en midlertidig afdeling for patienter med skarlagensfeber som en del af en særlig aftale mellem Københavns Amts Sygehus, der allerede lå i området, og Frederiksberg Hospital, som endnu ikke var flyttet hertil. De blev sidenhen en del af hospitalets særlige epidemiafdeling, som lå lidt afsondret i denne del af hospitalsgrunden.

Den sydligste barak (på billedet) er langt den mest velbevarede med mange elegante træudskæringer og de særlige ovenlysvinduer. Den fremstår helt, som da den blev genopført her i 1901.

Efter epidemihospitalets nedlæggelse indrettede kommunen daginstitution Nyelandsgården i barakkerne, som i den forbindelse fik tilføjet nogle forbindelsesbygninger. Daginstitutionen er nu nedlagt som følge af faldende børnetal, og i stedet anvender Frederiksberg Kommune i øjeblikket bygningerne som midlertidige klasseværelser i forbindelse med skolerenoveringer, for tiden til elever fra Ny Hollænderskolen.

Annonce
Ups

Forældre skulle aflevere børn i skole: Da de kom frem, ventede politiet

Frederiksberg For abonnenter

Frederiksberg C: H.C. Ørsteds Vej 52 solgt for 7.495.000 kroner

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Træ væltet ned over bil på Frederiksberg

Debat

Er farveskiftet i kommunalbestyrelsen ensbetydende med skattestigninger?

Million-fortjeneste For abonnenter

Efter gigantisk prisfest: Nu er der dårlige nyheder til boligejerne i hovedstaden

Byliv

Månedens Buket: - Jannik er verdens bedste voksen

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Byudvikling For abonnenter

13 etagers-bygning skal opføres midt på Frederiksberg: Men første spadestik lader vente på sig

Byliv

Frederiksberg sætter dansk rekord: køber suverænt mest champagne

Frederiksberg For abonnenter

Frederiksberg: Langelands Plads 4 solgt for 8.100.000 kroner

Miljø

En af få: Frederiksberg er ikke med i landsdækkende konkurrence om at fremme mere vild natur

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Byliv

Frederiksberg Hospital under overfladen: Kom med i dybet under hospitalet

Klumme

Bøghs historiske hjørne: Genbrug af stjernearkitektens flotte træbarakker

S-tog står stille

Få forklaringen her: Derfor holder en lang række S-tog stille i weekenden

Annonce